Et mediehus i strid

Når man leser Finn H. Andreassens bok om maktkampen bak kulissene i TV2, er det lett å få ideer om hvor inspirasjonen til «Hotel Cæsar» kom fra.

BOK: I TV2s eget reir er det intriger og maktkamp nok til en ti års såpeopera, minst. Men det sier seg selv. I enhver institusjon med store egoer og mye makt, og begge deler finnes i rikt monn i alle mediehus, blir det kraftige intriger og maktkamp. Det spesielle er at de blir skrevet om, og at lokket blir tatt av gryta av en av dem som selv var med og rørte.

Bryter tabuer

Finn H. Andreassen sparer ikke tidligere kolleger for verken karakteristikker eller meninger. - Jeg ønsker at TV2-seerne skal få et innblikk i det bildet vi sjelden viser på skjermen, nemlig de skjulte og tabubelagte interessemotsetningene i eget hus og hos eierne, skriver han som programerklæring.

Hvor troverdig er Andreassens fortelling? Lesningen etterlater liten tvil om at dette er Andreassens ærlige mening.

Den etterlater absolutt ingen tvil om at dette er Andreassens høyst personlige versjon, med både subjektivt og håndholdt kamera. Andreassen illustrerer hvordan nettverk og personlig vennskap betyr mye i en maktinstitusjon som TV2, men det er lettere å se andre enn seg selv: Andreassens motstandere har nettverk og lar vennskap påvirke avgjørelser, Andreassen ser ikke sitt eget kontaktnett like godt eller i samme lys.

Og boka er sterkt farget av Andreassens konflikt med Pål T. Jørgensen, Stein Kåre Kristiansen og Kåre Valebrokk.

Innblikk i makt

Resultatet er fascinerende lesning, et sjeldent innblikk i maktspill i mediene. Dette er den typen bøker vi liker når de kommer fra politikere eller næringslivsfolk.

Da er det også positivt og verdifullt at de skrives om mediene, enten de kommer om TV2, Schibsted - eller Dagbladet.

Mellom kraftsalvene er det også plass til gode analyser av tv-mediets vesen. En viktig kvalitet med en slik «tell-all»-bok er at den skriker etter å bli motsagt. Her bør andre parter raskt komme med sine versjoner. Det er slik vi får vite mer.

Hadde boka handlet om en annen bedrift, hadde Finn H. Andreassen vært et opplagt valg som gjest til kveldens «Tabloid» med Pål T. Jørgensen. Men det er vel for mye å håpe på at TV2 tar sjansen på den debatten.

HUDFLETTER TV2: Tidligere TV2-sjef Finn H. Andreassen hudfletter sin tidligere arbeidsgiver.
MOTSTANDERE: Finn H. Andreassen mener han ble motarbeidet av Stein Kåre Kristiansen (t.v.) og Pål T. jørgensen, noe de to TV2-kjendisene karakteriserer som «vås» og «uetterrettelig».