LEDER

Et mer fleksibelt Nav

Vi trenger et Nav som både er strengt og rettferdig.

20160107: Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i NAV,  deltok på NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20160107: Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i NAV, deltok på NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

90 000 er registrert arbeidsledige hos Nav. Nå skriver Nav brev til arbeidsminister Anniken Hauglie (H) hvor de presenterer tiltak som kan hjelpe folk tilbake i arbeid.

Tiltakene, som VG presenterer, omfatter både pisk og gulrot. Flere av dem er kjent fra ekspertutvalgets Nav-rapport og den påfølgende debatten.

Det er illusorisk å tro at små endringer i organiseringen av Nav og tilbudet de gir, vil gi alle som har mistet jobben nytt arbeid. Det er likevel gledelig at Nav viser vilje til å møte situasjonen med nye og fleksible løsninger.

Flere av forslagene bør være ukontroversielle. I dag er det mange unge som trenger noe mer kurs, utdanning eller praksis for å kvalifisere seg for arbeidslivet. Men hvis de tar denne mister de retten på dagpenger eller arbeidsavklaringspenger.

Grunnen er at folk ikke skal motta dagpenger mens de tar utdanning, men konsekvensen er et betydelig disinsentiv til å aktivisere seg og gjøre seg attraktiv for arbeidsliv. Nav foreslår at disse reglene mykes opp. Det bør få støtte fra både regjering og opposisjon. Også forslaget om pendlerstøtte og støtte til flytting, bør ønskes velkommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer