Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et mer fleksibelt Nav

Vi trenger et Nav som både er strengt og rettferdig.

20160107: Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i NAV,  deltok på NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20160107: Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i NAV, deltok på NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

90 000 er registrert arbeidsledige hos Nav. Nå skriver Nav brev til arbeidsminister Anniken Hauglie (H) hvor de presenterer tiltak som kan hjelpe folk tilbake i arbeid.

Tiltakene, som VG presenterer, omfatter både pisk og gulrot. Flere av dem er kjent fra ekspertutvalgets Nav-rapport og den påfølgende debatten.

Det er illusorisk å tro at små endringer i organiseringen av Nav og tilbudet de gir, vil gi alle som har mistet jobben nytt arbeid. Det er likevel gledelig at Nav viser vilje til å møte situasjonen med nye og fleksible løsninger.

Flere av forslagene bør være ukontroversielle. I dag er det mange unge som trenger noe mer kurs, utdanning eller praksis for å kvalifisere seg for arbeidslivet. Men hvis de tar denne mister de retten på dagpenger eller arbeidsavklaringspenger.

Grunnen er at folk ikke skal motta dagpenger mens de tar utdanning, men konsekvensen er et betydelig disinsentiv til å aktivisere seg og gjøre seg attraktiv for arbeidsliv. Nav foreslår at disse reglene mykes opp. Det bør få støtte fra både regjering og opposisjon. Også forslaget om pendlerstøtte og støtte til flytting, bør ønskes velkommen.

Tiltak som å kutte i støtten og stramme inn på mulighetene for å motta den, vil trolig møte mer motbør.

For å motivere unge til å arbeide foreslår Nav å kutte i arbeidsavklaringspengene fra dagens minstesats på 15 000 til 10 000 kr, slik Stefan Heggelund (H) foreslo til Høyres nye partiprogram.

Et slikt forslag vil gå ut over dem som har det vanskeligst, unge som er for syke til å gå på jobb. Men om det kobles med en tettere oppfølging av disse, kan det være verdt å prøve.

Nav ønsker også strengere krav, som at alle må legge inn CV og ønske om jobb for å få tilgang på dagpenger. Nav Hedmark har hatt gode erfaringer med å stramme til kravene. Annen forskning viser også positive effekter.

Det er imidlertid helt nødvendig at Nav kobler kravene med en mykere og mer fleksibel side enn de hittil har vist. Å være arbeidsledig er en enorm påkjenning. Det siste du trenger da er å møte et ugjennomtrengelig byråkrati.

Vi er imidlertid mer skeptisk til Navs motstand mot å utvide permitteringstida fra 30 til 52 uker, slik både Arbeiderpartiet, LO og NHO ønsker.

Det er en fare for at det vil øke ledighetsperioden til noen, men det vil også gjøre det mulig for utsatte bedrifter å bevare kompetent arbeidskraft fram mot nye oppdrag.

I en situasjon hvor så mange ønsker arbeid, virker det uklokt å ikke lytte til bedriftene som ønsker muligheten til å holde på arbeidskraften.

Hele Norges coronakart