Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jahn Teigen 1949-2020

Et mildt menneske med sterk personlighet

En av Norges mest særegne vokalister har startet ferden til et eller annet sted, mil etter mil av gårde. Kanskje tar han et splitthopp på veien.

I TØNSBERG: Jahn Teigen på Jahn Teigens plass i fødebyen Tønsberg. En av Norges mest særegne vokalister har startet ferden til et eller annet sted, mil etter mil av gårde, skriver kulturjournalist Øyvind Rønning. Lars Eivind Bones / Dagbladet
I TØNSBERG: Jahn Teigen på Jahn Teigens plass i fødebyen Tønsberg. En av Norges mest særegne vokalister har startet ferden til et eller annet sted, mil etter mil av gårde, skriver kulturjournalist Øyvind Rønning. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi har skjønt at det ikke sto så bra til med Jahn Teigen de siste åra, og har gruet oss til denne dagen. En hel nasjon fylles med vemod når beskjeden om hans bortgang når oss.

Teigen var så utrolig mye: vokalist i The Enemies hjemme i Tønsberg, i Popol Vuh / Popol Ace og israelske Lions of Judea, Prima Vera-gjøgleren, Grand Prix-Teigen (med 14 finaler), musikalartisten og soloartisten.

FOTOGRAFI: Dagbladets fotografer har fulgt Jahn Teigens liv i nesten 50 år. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Scenekarisma

Han var en av Norges mest særegne vokalister, med en scenekarisma få kunne matche. Han gjorde sine karakteristiske, leddgiktplagede fingre og et imponerende splitthopp til varemerker og brukte stemmen som få andre. Han kunne framstå som mildheten sjøl i «All We Have Is Past» (fra debuten «Popol Vuh» i 1972), men kunne også brøle som i «Queen of all Queens» (fra oppfølgeren «Quiché Maya» i 1973).

Han ble det naturlige midtpunktet i Popol Vuh, som startet som Arman Sumpe d.e og seinere skiftet navn til Popol Ace. Som soloartist roet han ned, og sammen med sin tidligere kone Anita Skorgan sang han de mildeste og luneste ballader – som «Adieu», en sang som nå får en helt spesiell betydning. De var Norges største kjendispar, og ble gift og skilt i Se og Hør i løpet av tre år på 80-tallet.

Definerende

Sjøl om det ble bare tre album på tre år, ble Popol Vuh definerende for karrieren til Teigen. Noen stor karriere i utlandet ble det ikke, men han skal ha blitt tilbudt jobben som Peter Gabriels erstatter i det britiske bandet. Han hadde en kort karriere i det israelske bandet Lions of Judea, men i utlandet er han vel strengt tatt bare kjent for å gjøre fiasko til en slags suksess.

Teigen er den som har gjort mest ut av det som ble oppfattet som en slags «bragd», å oppnå null poeng i Eurovison Song Contest med «Mil etter mil» i 1978. Han var den første, etter at reglene ble endret tre år tidligere.

14 år seinere sto han på scenen i London som bøddelen i musikalen «Which Witch», som ble en større suksess i Norge enn i England.

Prima Vera-galskap

Gjøgleren Teigen fikk utløp i Prima Vera sammen med Tom Mathisen og Herodes Falsk. Humortrioen ga ut flere album, hadde show, musikaler og spilte inn filmer – ofte mer elsket av fansen enn av anmelderne. Det affiserte ikke de tre i grønn trikot. Men det ble ikke like morsomt da de i 1984 stilte helt uforberedt på premieren på det som skulle være et show i Stockholm. Det ble skandale. Publikum uteble – og Prima Vera var historie.

Trioen hadde sin siste konsert sammen i Oslo Spektrum i 2001. De var ikke verdens beste venner på tampen av Prima Vera-tida, men «de gærne har det godt», og de skiltes som venner.

Hedret

Teigen er blitt rettmessig hedret for sin innsats for norsk rock. Han har fått Spellemannprisens hederspris to ganger, han er ridder av 1. klasse av St. Olavs orden, han er avbildet på et frimerke, han er hedret med Jahn Teigens plass i Tønsberg og han er innlemmet i Rockheim Hall of Fame både som medlem av Popol Ace og som soloartist.

Hans sanger som soloartist, de fleste med tekst av Prima Vera-kollega Herodes Falsk, la grunnlaget for musikalen «Optimist», som hadde premiere i september i fjor.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gitarlærer

Jeg har ikke møtt Teigen så mange ganger, men som ung journalistspire måtte jeg be om et bilde da jeg så ham på Fornebu som 15-åring. Han poserte allerede da med sine giktfingre, og jeg fikk mitt første bilde på trykk i lokalavisa. Ikke lenge etter dukker han opp som gitarlærer på fritidsklubben, men vi lærte mer om Teigen og Popol Vuh enn vi lærte å spille gitar. Tida som gitarlærer for AOF varte ikke så lenge, for Popol Vuh krevde ham mer enn tenåringene på Sørumsand.

Seinere møtte jeg ham i Cannes, den gangen han var i sitt mest filosofiske hjørne. Teigen har alltid gått sine egne veier, fra han startet med musikk i Tønsberg og døde 70 år gammel i går.

Han vil bli husket som en stor og folkekjær artist, et mildt menneske med store vyer og en sterk personlighet.

Hele Norges coronakart