Et modig valg

a-has siste video er en motvekt til det meningsløse i popkulturen.

video

A-HA
«Velvet»
Regi: Harald Zwart

En motvekt mot det meningsløse i popkulturen.

Regikomet Harald Zwart legger en alen til a-has vekst med den nye videoen, som Dagsrevyen viste utdrag av i går kveld. Han har laget en video som neppe kommer til å sjokkere MTV-generasjonen, men som helt sikkert vil bli nektet sendt på mange tv-kanaler.

a-ha framstår som modne og modige som tør å leke med så sterke virkemidler. Trioen flørter med tabuer. Seksualitet og død er temaer som vekker ulike følelser hos oss.

Nekrofili, seksuell omgang med døde mennesker, er noe av det mest makabre vi kan forestille oss. Og det er det denne videoen leker med.

Vi ser tre døde a-ha-medlemmer: Pål Waaktaar Savoy er skutt gjennom hodet, Morten Harket drept av en hårføner i badekaret, og Magne Furuholmen blir funnet nedfrosset i en fryseboks. Alle drapene er knyttet til lettkledde kvinner.

I likhuset blir de tre befølt, kysset og slikket: sterke bilder til den melankolske og vakre låta «Velvet». Men det blir aldri kynisk og makabert. Regissøren har full kontroll. Kameraføringen, tonen i bildene og den dvelende framdriften gjør død og seksualitet til en estetisk nytelse. Dette er kunst - ikke spekulativ overkjøring av sanser eller vulgær kommersialisme.

En seier for videokunsten og en motvekt til det meningsløse i popkulturen.