PEST: Den sosiale blindsonen er en sosial pest, mener Dagbladets kulturjournalist, Knut-Eirik Lindblad, Foto: NTB Scanpix
PEST: Den sosiale blindsonen er en sosial pest, mener Dagbladets kulturjournalist, Knut-Eirik Lindblad, Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et monster av en styggedom, den mellommenneskelige Hufsa, en sosial pest vi alle sliter med

Kjenner du til den sosiale blindsonen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og så bytter vi felt. Legg deg til venstre her. Hold farten, sjekk blindsonen, formaner kjørelærere over det ganske land mens de vrir seg smånervøst, og med ett aktiverer sin store, myke stoffwunderbaum av et bilsete. Den inngrodde lukten av halvveis fordøyde, kjøttfattige og farlig saltrike ostepølser siver ut.

Et matchende antall lydige, konsentrerte nakker vris 90 grader i motsatt retning. Ingen bil. Vi legger oss over. Bra. Liv reddes av å sjekke blindsonen, men det finnes en blindsone til. Med enorme mørketall. Blindsonen som ikke er bak deg, men rett foran deg hele dagen. Den som, om man bommer mer enn tre ganger, tar livet av potensielle vennskap og hyggelige sosiale bånd.

Denne iboende klumsete og utilpasse menneskelige svakheten. Helt forferdelig kleint for alle involverte parter, og et grunnlag for tidkrevende, destruktiv grubling, usikkerhet og dårlig samvittighet.

Hvor? På bussen, i kinosalen, på fest, kontoret, konserter, på gata, på kafé, i bursdager, bryllup, dåp, skolereunion, swinger-treff. Overalt. Et monster av en styggedom. Den mellommenneskelige Hufsa. En sosial pest vi alle sliter med. La meg hjelpe deg med et oppsummerende eksempel. Det var en gang jeg strakk ut hånda til en artsfrende og sa:

- Takk for sist!

Og fikk til svar:

- Hei, jeg heter Frank.

Bang, man når bunnen, kaver for å ikke drukne i skuffelsen av manglende gjenkjenning. Er ansiktet mitt bare hud? Hva med ørnenesa, den må jo telles for noe? Eller mellomrommene mellom absolutt alle tennene? Tydeligvis ikke imponerende nok.

- He-he, vi har jo møttes før.

Svarte, du skulle latt som ingenting. Ikke fortsett ned denne stien, Knut.

- Neeeei?

Komplett magaplask.

- Vi sees, da

La oss snakke mer om den sosiale blindsonen, folkens. Den er så slitsom. Gjør livet (mitt) bedre. Bare husk på ørnenesa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer