Et monster av en styggedom, den mellommenneskelige Hufsa, en sosial pest vi alle sliter med

Kjenner du til den sosiale blindsonen?

PEST: Den sosiale blindsonen er en sosial pest, mener Dagbladets kulturjournalist, Knut-Eirik Lindblad, Foto: NTB Scanpix
PEST: Den sosiale blindsonen er en sosial pest, mener Dagbladets kulturjournalist, Knut-Eirik Lindblad, Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Og så bytter vi felt. Legg deg til venstre her. Hold farten, sjekk blindsonen, formaner kjørelærere over det ganske land mens de vrir seg smånervøst, og med ett aktiverer sin store, myke stoffwunderbaum av et bilsete. Den inngrodde lukten av halvveis fordøyde, kjøttfattige og farlig saltrike ostepølser siver ut.

Et matchende antall lydige, konsentrerte nakker vris 90 grader i motsatt retning. Ingen bil. Vi legger oss over. Bra. Liv reddes av å sjekke blindsonen, men det finnes en blindsone til. Med enorme mørketall. Blindsonen som ikke er bak deg, men rett foran deg hele dagen. Den som, om man bommer mer enn tre ganger, tar livet av potensielle vennskap og hyggelige sosiale bånd.

Denne iboende klumsete og utilpasse menneskelige svakheten. Helt forferdelig kleint for alle involverte parter, og et grunnlag for tidkrevende, destruktiv grubling, usikkerhet og dårlig samvittighet.

Hvor? På bussen, i kinosalen, på fest, kontoret, konserter, på gata, på kafé, i bursdager, bryllup, dåp, skolereunion, swinger-treff. Overalt. Et monster av en styggedom. Den mellommenneskelige Hufsa. En sosial pest vi alle sliter med. La meg hjelpe deg med et oppsummerende eksempel. Det var en gang jeg strakk ut hånda til en artsfrende og sa:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer