Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Jamal Khashoggi ble drept og partert av agenter fra Saudi-Arabia:

Et mord uten konsekvenser

Dagbladet mener: Khashoggi-saken bør danne grunnlag for sterke reaksjoner mot Saudi-Arabia. Trump tenker ikke i slike baner, og Norge vil nok se seg best tjent med en plass i USAs kjølvann.

BØR ETTERFORSKES: En fersk FN-rapport fastslår at Saudia-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bør etterforskes for mulig deltakelse i drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi. (Foto: RYAD KRAMDI / AFP)
BØR ETTERFORSKES: En fersk FN-rapport fastslår at Saudia-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bør etterforskes for mulig deltakelse i drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi. (Foto: RYAD KRAMDI / AFP) Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt for sjelden blir totalitære lederes hensynsløse metoder avslørt offentlig. Maktens skitneste midler skal holdes skjult. Nå foreligger en sak som bryter dette mønsteret. En FN-rapport avkler råskapen i det regimet som har styrt kongeriket Saudi-Arabia i snart nitti år. Det er ikke lenger noen tvil om at representanter for Saudi-Arabia tok livet av journalisten og regimekritikeren Jamal Khasoggi i oktober i fjor.

Khasoggi ble drept i det saudiske generalkonsulatet i Istanbul i Tyrkia, partert (trolig med sag) og kroppsdelene ble stuet i plastsekker og båret ut som søppel. Etter først å ha nektet for noen delaktighet i Khasoggis forsvinning, har Saudi-Arabia vedgått at han ble drept i konsulatet. 21 menn er tiltalt for å ha vært med på drapet, fem av dem risikerer dødsstraff. Samtidig avviser de samme myndighetene blankt at landets kronprins, Mohammed bin Salman, hadde noen befatning med drapet.

Nå foreligger en FN-rapport som gjengir deler av lydfiler som ble tatt opp under selve drapshandlingen. Der fremkommer rystende detaljer om parteringen og den videre håndteringen av Khasoggis kroppsdeler. Viktigst er likevel at rapporten bl.a. konkluderer med at kronprins Mohammed bør etterforskes. FNs spesialrapportør Agnes Callamard har uttalt: «Det som må etterforskes er hvorvidt kronprinsen visste eller burde ha visst hva som skulle skje med Khashoggi, og om han direkte eller indirekte oppildnet til drapet».

Politisk er dette et ytterst brennbart spørsmål. Saudi-Arabia har tette forbindelser til Donald Trump og USA, men også til andre vestlige land. Dessuten er landet hovedaktør i den pågående krigen i nabolandet Jemen der over ti tusen mennesker er drept de tre siste årene. Innenfor egne grenser er Saudi-Arabia et religiøst diktatur helt blottet for menneskeretter og rettsstat.

Også Norge har betydelige interesser knyttet til dette regimet. Oljefondet økte sine investeringer i Saudi-Arabia med 75 prosent til drøye 6.8 milliarder etter at Mohammed bin Salman overtok som landets egentlige leder. Eksporten av våpen og annet militært materiell har pågått i lang tid, men er nå stoppet av regjeringen etter sterkt politisk press.

Khashoggi-saken bør danne grunnlag for sterke reaksjoner mot Saudi-Arabia. Trump tenker ikke i slike baner, og Norge vil nok se seg best tjent med en plass i USAs kjølvann. Slik vil drapet på Khashoggi ikke få noen konsekvenser for de politiske lederne i Saudi-Arabia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!