LEDER

Jamal Khashoggi ble drept og partert av agenter fra Saudi-Arabia:

Et mord uten konsekvenser

Dagbladet mener: Khashoggi-saken bør danne grunnlag for sterke reaksjoner mot Saudi-Arabia. Trump tenker ikke i slike baner, og Norge vil nok se seg best tjent med en plass i USAs kjølvann.

BØR ETTERFORSKES: En fersk FN-rapport fastslår at Saudia-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bør etterforskes for mulig deltakelse i drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi. (Foto: RYAD KRAMDI / AFP)
BØR ETTERFORSKES: En fersk FN-rapport fastslår at Saudia-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bør etterforskes for mulig deltakelse i drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi. (Foto: RYAD KRAMDI / AFP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Alt for sjelden blir totalitære lederes hensynsløse metoder avslørt offentlig. Maktens skitneste midler skal holdes skjult. Nå foreligger en sak som bryter dette mønsteret. En FN-rapport avkler råskapen i det regimet som har styrt kongeriket Saudi-Arabia i snart nitti år. Det er ikke lenger noen tvil om at representanter for Saudi-Arabia tok livet av journalisten og regimekritikeren Jamal Khasoggi i oktober i fjor.

Khasoggi ble drept i det saudiske generalkonsulatet i Istanbul i Tyrkia, partert (trolig med sag) og kroppsdelene ble stuet i plastsekker og båret ut som søppel. Etter først å ha nektet for noen delaktighet i Khasoggis forsvinning, har Saudi-Arabia vedgått at han ble drept i konsulatet. 21 menn er tiltalt for å ha vært med på drapet, fem av dem risikerer dødsstraff. Samtidig avviser de samme myndighetene blankt at landets kronprins, Mohammed bin Salman, hadde noen befatning med drapet.

Nå foreligger en FN-rapport som gjengir deler av lydfiler som ble tatt opp under selve drapshandlingen. Der fremkommer rystende detaljer om parteringen og den videre håndteringen av Khasoggis kroppsdeler. Viktigst er likevel at rapporten bl.a. konkluderer med at kronprins Mohammed bør etterforskes. FNs spesialrapportør Agnes Callamard har uttalt: «Det som må etterforskes er hvorvidt kronprinsen visste eller burde ha visst hva som skulle skje med Khashoggi, og om han direkte eller indirekte oppildnet til drapet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer