KOMMENTARER

Et mulig justismord

Kan moras selvmord og psykisk sykdom forklare terroristen Philip Manshaus?

Et mulig justismord
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer nesten aldri. Forsvarer Unni Fries prosederte i strid med sin egen klients ønske og mot tre psykiatrisk sakkyndige, da hun onsdag ba retten vurdere Philip Manshaus som utilregnelig. Fries skalv i stemmen da hun fortalte at dette gjaldt hennes egen samvittighet.

Dagen i forveien var de sakkyndige krystallklare, ikke i tvil og helt enige: De ser ingen tegn til psykose og mener Manshaus heller ikke har noen personlighetsforstyrrelser. Det siste er svært uvanlig, slike diagnoser er regelen og ikke unntaket for masse- og seriemordere. De tre psykiaterne mener Manshaus er rent ideologisk motivert, viser ingen tegn til anger og har stor vilje til gjentakelse.

Derfor er også aktors historisk strenge påstand på sin plass: 21 års forvaring med en minstetid på 14 år. Ingen andre har i moderne tid fått forvaringsstraff med mer enn 10 års minstetid. Slike påstander bør nedlegges med stor varsomhet, men er ment for nettopp slike tilfeller som dette. Manshaus er farlig og samfunnet må beskyttes mot ham.

Det hviler altså et dypt alvor over forsvarerens påstand. Dersom Manshaus var utilregnelig da han drepte søsteren sin og gikk til angrep på Al-Noor-moskeen i Bærum, skal han anses som uskyldig og dømmes til tvunget psykisk helsevern. 40 prosent av alle justismord i Norge handler om nettopp dette. Ofte er ikke utilregnelighet et tema i retten, og når det er det legges de sakkyndiges konklusjoner nesten alltid til grunn for dommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer