Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et musikalsk Frankenstein-monster

OL-låta «The Best of Us» er levende død, og viser at staten ikke har peiling på musikk.

LEVENDE DØD: Den utskjelte OL-låta «The Best of Us» er omsider ferdig, og nå skal distribueres videre til OL-troppen. Men bare til internt bruk.  
Foto: NTB Scanpix
LEVENDE DØD: Den utskjelte OL-låta «The Best of Us» er omsider ferdig, og nå skal distribueres videre til OL-troppen. Men bare til internt bruk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det kjent at den utskjelte OL-låta «The Best of Us» ikke er blitt brukt under OL. Låta er ikke spilt på radio, og den har ikke blitt lansert for verken salg eller strømming.

Sangen var et bestillingsverk fra Olympiatoppen, som ville bruke låta som del av lagbyggingen i OL-troppen.

Låta fikk sin urpremiere under Idrettsgallaen 4. januar i år, og lå i krysningspunktet mellom opera, rap, D'Sound, Beatles, «Idol» og «Sportsrevyen». Dette ble imidlertid for mye for mye for seerne å ta inn, og reaksjonene i kommentarfeltene lot ikke vente på seg:

«Makan til møl»

«Tragisk låt»

«Dårligste jeg har hørt på lenge;)»

VG belønnet låta med terningkast én, og kalte låta for «sørpe», mens Dagbladet var mer rause med øynene, og trillet toeren.

NRK, som omtalte saken i dag morges, kontaktet Olympiatoppen, som fortalte at de først mottok den endelige versjonen av OL-sangen forrige lørdag — en uke ut i vinterlekene. Olympiatoppens pressetalsmann, Halvor Lea, kunne likevel avsløre at låta nå skal distribueres videre til OL-troppen. Men bare til internt bruk.

Jeg gjentar: Bare til internt bruk.

Dermed er en prosess som begynte for flere år siden, og som har involvert flere artister og offentlige og private instanser, endt i den metaforiske skrivebordsskuffen, sammen med et utall offentlige utredninger og annet politisk daukjøtt.

For slik går det når myndighetene, anført av Norges idrettsforbund (NIF), går bredt ut og lager politisk formulert kunst à la Sovjetunionen.

I NIFs formålsparagraf (§1-2) står det at «all idrettsaktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet». Dette er verneverdige grunnverdier. Men det blir ikke nødvendigvis god popmusikk:

«We bring the fire to the ice/The heat to snow/We hear, we call, we don't think twice/It's all we know.»

Resultatet er blitt et musikalsk Frankenstein-monster, og sangtekstene like så:

«De som tror de kan slå oss ender opp rød, hvit og blå/Så jekk deg ned, bare jekk deg ned/Petter Northug og Marit Bjørgen er mine svartinger .»

Den havarerte OL-låta «The Best of Us» er levende død, og viser det vi allerede visste: at staten ikke har peiling på musikk.

Likevel må jeg si meg enig med Arne Scheie - jeg syns «OL-floka» var fin.

Men jeg var også tolv år gammel.

    

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!