«Et myldrende mesterverk om å lese seg helseløs»

Roberto Bolaños 11 år gamle gjennombruddsroman endelig på norsk.

KRYSSENDE SPOR: Som få andre forfattere har chilenske Roberto Bolaño visket ut skillet mellom livet og litteraturen. Foto: Scanpix
KRYSSENDE SPOR: Som få andre forfattere har chilenske Roberto Bolaño visket ut skillet mellom livet og litteraturen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Det sies at «On the Road» er verdens mest stjælte bok. «Ville detektiver» er den eneste boka jeg har lest som fortjener å utfordre den statusen. Ikke bare fordi poetene Roberto Bolaños roman handler om, får sin skolering fra stjålne bøker, men fordi den så grenseløst forførende skildrer litteraturen som en lovløs besettelse.

Den begynner med dagboka til 17 år gamle Juan Garciá Madero, som akkurat er tatt opp i «den viscerale realismen», en avantgardistisk litterær bevegelse i Mexico by midt på 70-tallet. Han kaster seg ut i en helt ny verden av seierssikre bohemer, vakre jenter og rabiat lesing og skriving. Bare to måneder seinere forlater vi ham i en bil på vill flukt fra en rasende hallik og med kurs for Sonora-ørkenen for å finne en forsvunnet forfatter.

Først 400 sider seinere får vi vite hvordan det går. Det som ligger imellom er en fiktiv oral biografi over den viscerale realismens to mystiske lederskikkelser, Ulises Lima, som leser dikt i dusjen, og Arturo Belano, som har mye til felles med Roberto Bolaño selv. Vi kan følge dem glimtvis gjennom fortellingene til folk som krysser deres vankelmodige spor i løpet av de neste tjue årene. Et grenseløst skred av upolerte historier, fra mer enn førti eksentriske stemmer, en generasjon som «leste seg helseløs på Marx og Rimbaud».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer