KOMMET TIL RETTE: Oljemaleriet «Woman, Ochre» av Willem de Kooning ble funnet i et rosa hus i New Mexico i august. Det ble stjålet i 1985, og skal være verdt over 700 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix
KOMMET TIL RETTE: Oljemaleriet «Woman, Ochre» av Willem de Kooning ble funnet i et rosa hus i New Mexico i august. Det ble stjålet i 1985, og skal være verdt over 700 millioner kroner. Foto: NTB ScanpixVis mer

Et mysterium hvordan et stjålet maleri verdt nesten en milliard kroner havnet på soverommet til et eldre ektepar

Fant Willem de Koonings «Woman, Ochre» bak en soveromsdør.

(Dagbladet): Ifølge The Times jobber politiet og FBI ut i fra en teori om at en mann kledde seg ut som en kvinne, tok med seg sønnen og stjal Willem de Kooning-maleriet, «Woman, Ochre», kun for gleden av å ha det hjemme.

MALER: Maleriene til avdøde Willem de Kooning er verdt enorme summer. Foto: Ukjent / Smithsonian
MALER: Maleriene til avdøde Willem de Kooning er verdt enorme summer. Foto: Ukjent / Smithsonian Vis mer

Ellers så kan det ha vært et ektepar som gjennomførte kuppet sammen, etterforskerne er fortsatt i det blå.

Men hvordan ellers endte et maleri, i dag verdsatt til langt over 700 millioner kroner, opp i et rosa hus i småbyen Cliff, New Mexico. En by med 283 innbyggere, spør ekspertene seg.

Frekt tyveri

Maleriet prydet en vegg i Kunstmuseumet i nabostaten Arizona i Tuscon, inntil to personer entret universitetsmuseumet en novembermorgen i 1985.

En «kvinne i 50-60-åra med bestemorbriller» avledet vakten, mens «en yngre mann» skar maleriet rett ut av rammen, rullet det sammen og gjemte lerretet i vinterjakka. Ti minutter etter at de ble sluppet inn forlot det odde paret lokalene, og kjørte av gårde i en rusten sportsbil.

VAR ETTERLYST: Slik ble kunsttyvene beskrevet av vitner. Foto: Politiet
VAR ETTERLYST: Slik ble kunsttyvene beskrevet av vitner. Foto: Politiet Vis mer

Vaktene fattet mistanke ved hurtigheten i besøket, og oppdaget raskt at kunstverket var vekk. Men hvem som sto bak er fortsatt et mysterium, og kvinnen kan altså like gjerne ha vært en mann, eller omvendt, tror etterforskerne.

Fram til august i år var det svært verdifulle kunstverket ansett som tapt, skriver blant annet The Arizona Republic. Nå er det imidlertid kommet til rette.

Opprullingen startet i august i år da Texas-mannen Ron Roseman fra Houston satte seg bak rattet, og kjørte vestover til Cliff, New Mexico. Der skulle han rydde ut av den rosa boligen til sin avdøde onkel og tante, Jerome og Rita Alter.

Lukket soveromsdøra

For å håndtere møbler og eventuelle kunst- og interiørverdier hyret Roseman antikvaren David Van Auker til jobben med å fotografere og taksere eiendelene til ekteparet.

Van Auker fant noen kunstverk han likte, skriver Architectural Digest. Særlig ett maleri han fikk øye på, da han lukket døra som leder inn til boligens hovedsoverom, fattet hans interesse.

- Det var helt tildekt når døra var åpen, men godt synlig fra senga når man lukket den, forteller Van Auker til The New York Times.

INSPISERES: Det ble raskt verifisert at bildet var et originalt verk av de Kooning. Foto: NTB Scanpix
INSPISERES: Det ble raskt verifisert at bildet var et originalt verk av de Kooning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Antikvaren kjøpte inventaret i dødsboet for 2000 dollar, rundt 16 000 kroner. Deretter fraktet han lasten til antikvariatet han jobber i, i Silver City. Det fine maleriet fascinerte ikke bare Van Auker, for flere butikkunder begynte raskt å kommentere det.

- Er det en ekte de Kooning, spurte de.

Van Auker stusset over kommentarene, og begynte å undersøke på nettet. Han fikk bakoversveis idet historien til maleriet demret for ham. En artikkel fra lokalavisa om kunsttyveriets 30-årsjubileum får han til slutt til å ringe Universitetet i Arizona.

De ble sjeleglade for nyheten, og hentet kunstskatten umiddelbart tilbake til Arizona for verifisering, men tyveriet har fortsatt status som uoppklart.

VERDIFULLT: Oljemaleriet «Woman, Ochre» (1955) skal være verdt 100 millioner dollar. Foto: Universitetet i Arizona
VERDIFULLT: Oljemaleriet «Woman, Ochre» (1955) skal være verdt 100 millioner dollar. Foto: Universitetet i Arizona Vis mer

Antyder familietyveri

Ifølge The New York Times hadde Alter-familien en bil på den tida som passer vitnebeskrivelsene. Sønnen til ekteparet er nå i 50-åra, men er ikke tilgjengelig for kommentar grunnet sykdom.

Storavisa beskriver ekteparet som kunstinteressert, og går langt i å antyde at herr og fru Alter ikke var så uskyldige som først antatt.

Søsteren til Jerome Alter, Carole Sklar (81), blånekter overfor The New York Times for at broren, kona eller nevøen kunne ha gjennomført kuppet og beskriver antagelsen som «usannsynlig».

Videre skriver avisa om «forfatterskapet» til Jerome Alter.

Han selvpubliserte en bok om de 140 landene han og kona reiste til i sin levetid, og skrev også flere tyverihistorier. Blant annet fortellingen, «The Eye of the Jaguar», om en bestemor som sammen med barnebarnet stjeler en smaragd i fullt dagslys ved å distrahere vaktene.

Han avslutter historien med å fortelle om hvordan bestemoren skjuler smaragden i sitt eget hjem, og Alter skriver kryptisk hvordan «bare to par øyne fikk nyte den».

Anerkjent kunstner

Willem de Kooning (1904-1997) var opprinnelig fra Nederland, men flyttet tidlig til USA. Han anses som en toneangivende maler, og var en av de fremste kunstnerne innen den abstrakte ekspresjonismen, skriver Store norske leksikon.

Kooning malte flere følelsesladde og abstrakte bilder av kvinner, og et maleri i samme serie som «Woman, Ochre», «Woman 1», ble solgt for 137 millioner dollar i 2006. Det henger nå i Museet for kontemporær kunst i New York (MOMA).