Et nasjonalt popikon

Flørtende, sjarmerende nostalgishow.

Foto: Fredrik Arff
Foto: Fredrik ArffVis mer

||| SHOW: Inger Lise Rypdals posisjon som «Norges første popstjerne» bør være claim to fame nok for å feire henne med et 70-tallsfokusert nostalgishow.

Nå har det riktignok gått omtrent 200 popår siden 1970, og i det ordentlige Pop-Norge (TV2-sendte poprealityshow unntatt) vil vi nok aldri mer kunne få oppleve at uskyldsrene Toten-jenter som synger soul med tvilsom engelskuttale på Club 7 kan bli norsk popkjendis ved å synge oversatte coverlåter.

Ambivalent kvalitet Det er altså med en viss ambivalens man lar seg geleide temposterkt, proft og velregissert gjennom Inger Lise 70-tallskatalog, inkludert avstikkere til låter fra tiårets naboår.

Én følelse man sitter igjen med er at Inger Lise muligens ble et norsk popikon fordi hun rett og slett var riktig jente til riktig tid, i et land sulteforet på egne popkjendiser, mer enn på grunn av selve kvaliteten på katalogen hun nå mimrer seg gjennom.

I så måte er Inger Lise en heltinne i nasjonsbyggingens ånd.

Den andre følelsen er at Inger Lise-katalogen, rent låtmessig, muligens er mye bedre enn man ledes til å tro, bare fordi det er oversatte coverlåter vi snakker om.

«Romeo og Julie», «I mitt liv» og «Den stille gaten» er kraftig undervurderte norske popklassikere, de burde vært spilt mye mer, ikke bare generelt, men også av andre artister.

En kraftig påminnelse «Inger Lise elsker 70-tallet» har altså som fremste misjon å minne oss om alt dette.

Det gjør den på sjarmerende, varmt og flørtende vis, selv om de musicalaktige grepene er sleipe og i blant riktig så «Beat for Beat»-aktige.

Og hennes lille hoff av syngende og dansende støttespillere får vel mye boltreplass — Inger Lise kler dårlig å være gjest i eget show.

Divadagene Uansett: Kanskje begynner Inger Lises divadager her?

Til og med på scenen klarer de ikke å unnlate å påpeke at hun holder seg godt, og en kvinne av hennes ikoniske kaliber skriker jo etter unge, dyktige norske pop- og rockmenn som kan hjelpe henne med et storslagent og kunstnerisk sett overraskende comeback.

I mellomtida får den ublu nostalgien og de litt stivt skrevne overgangene mellom låtene gjøre jobben med å reetablere henne som den norske popgudinnen hun tross alt er.

Se hvilke kjendiser som kom på Inger Lise-premiere her.