KrFs landsmøte

Et nederlag for likestillingen

Vedtaket om å redusere fedrekvoten med fem uker er kanskje taktisk smart for KrF, men bare trist for likestillingsarbeidet.

Mørke skyer: Det drypper ikke mange nye velgere på KrF om dagen. Her er nyvalgt nestleder Inglin Noresjø og nyvalgt leder Kjell Ingolf Ropstad under en gåtur i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Mørke skyer: Det drypper ikke mange nye velgere på KrF om dagen. Her er nyvalgt nestleder Inglin Noresjø og nyvalgt leder Kjell Ingolf Ropstad under en gåtur i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Etter et halvår med intern stridighet og elendige meningsmålinger, leter KrF med lys og lykte etter politiske saker partiet kan samles om og vokse på. Først for å redde stumpene, deretter nå gamle høyder.

Foreløpig ser det ut til at de gule peker seg ut to gjenkjennelige stolper i jakten på nye velgere: Familien og næringslivet. Og som ledd i arbeidet med førstnevnte trakk KrF i helga en gammel kjepphest opp av hatten: Valgfrihet i fordeling av foreldrepermisjonen.

Hvis Barne- og familieministerens parti får det som de vil, skal 3 uker før fødsel reserveres til mor, 10 uker etter fødsel til mor og 10 uker til far. Fellesdelen av permisjonen vil KrF at foreldre skal fordele mellom seg som de selv vil.

Får KrF gjennomslag for vedtaket i regjeringen, vil det være den fjerde gangen ordningen endres på seks år. Siden 2013 har fedrekvoten gått fra 14 til 10 til 15 uker. Økningen til 15 uker skjedde for bare et år siden, etter press fra Venstre. Nå er det duket for ny omkamp og ny mulig revers.

Motstanden mot at staten skal regulere hvordan foreldre deler permisjonen mellom seg har kommet fra flere hold. Begrunnelsen er som oftest at familier og barn er forskjellige. Det som fungerer for noen, kan være krevende for andre.

Det er imidlertid en svak innvending. Når staten først skal bruke milliarder av kroner på rause ordninger, er det helt legitimt at man også bruker pengene slik at vi oppnår viktige mål for likestillingen samfunnet. Dersom foreldre vil dele annerledes, kan de gjøre det for egen regning, ikke fellesskapets.

Til tross for uenigheter om ordningen, har likevel partiene til både høyre og venstre holdt fast på den. Selv om flere hadde håpet at likestillingen var kommet så langt at kvotering av permisjonen ikke var nødvendig, viser de faktiske erfaringer at menn tar ukene de får utdelt, men ikke særlig mer.

Da Solberg-regjeringen kuttet fedrekvoten fra 14 til 10 uker, falt andelen menn som tok ut mer enn 10 uker permisjon fra 34 til 12 prosent. Intensjonen om valgfrihet er vel og bra, men når konsekvensene er så nedslående bør selv prisverdige mål vike. Tallene viser at det ennå ikke er like naturlig for menn å ta del i familielivet, med alt arbeidet som medfølger, som det er for kvinner.

I forlengelsen blir det også mindre naturlig for arbeidsgivere å forvente at menn tar like stort ansvar når barn kommer til verden som mødre. Kutt i fedrekvoten setter dermed likestillingen i revers også her.

Denne avisa mener det er trist at KrF atter en gang setter en god utvikling for likestillingen på spill for å redde sitt eget skinn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.