TRAILER: Arkeologen Howard Carter (Max Irons) fikk økonomisk støtte av Lord Carnarvon (Sam Neill). Filmserien "Tutankhamon" spekulerer i om han også hadde et forhold til Lord Carnavorvons datter, Lady Evelyn Herbert (Amy Wren). Video: ITV Global Entertainment Vis mer Vis mer

Et nesten hundre år gammelt forhold skaper rabalder

En heftig romanse mellom arkeologen Howard Carter og Lady Evelyn Herbert i serien «Tutankhamon» er oppspinn, hevder arving. Men serieskaperen står på sitt.

(Dagbladet): Et nesten hundre år gammel forhold har skapt oppstyr som følge av den britiske TV-serien «Tutankhamon,» som vises på NRK.

For hva var egentlig forholdet mellom den unge Lady Evelyn Herbert og arkeologen Howard Carter, som åpnet Tutankhamons grav i 1922?

Lady Evelyn Herbert var den yngste datteren til George Herbert, den femte jarl av Carnarvon. Hun reiste sammen med faren og Howard Carter til Kongenes Dal i Egypt i 1922. Lord Carnarvon finansierte Carters arbeide.

UNG: Evelyn (spilt av Amy Wren) var bare rundt 21 år da hun ble med faren til Egypt. Foto: ITV Global Entertainment.
UNG: Evelyn (spilt av Amy Wren) var bare rundt 21 år da hun ble med faren til Egypt. Foto: ITV Global Entertainment. Vis mer

I TV-serien vises en lidenskapelig romanse mellom datteren Lady Evelyn Herbert, som var rundt 21 år, og den nesten 30 år eldre Howard Carter.

Affæren truet vennskapet til Lord Carnarvon, ifølge serien. Men den nålevende Lord Carnarvon, som er oldebarnet til Lord Carnarvon i serien, benekter forholdet kategorisk.

- Ikke noe bevis

- Når det gjelder påstandene om en affære mellom Carter og min slektning Lady Evelyn Herbert: Det var ingen romanse. Det skjedde bare ikke slik, har aristokraten George Herbert sagt ifølge britiske The Telegraph.

Lord Carnarvon er forøvrig eieren av godset Highclere Castle, som de fleste kjenner gjennom tv-serien «Downton Abbey».

Hans kone Fiona, Lady Carnarvon, støtter ham:

- Det er ikke noe bevis for en romanse mellom dem i det hele tatt. Carter var absolutt dedikert til Lord Carnarvon og deres arbeide, ingenting annet betydde noe, sier hun til britiske Radio Times.

Men Guy Burt, som har skrevet serien for den britiske tv-kanalen ITV, står på sitt om forholdet.

VENNSKAP: Den rike eventyreren og hobby-egyptologen lord Carnarvon (Sam Neill) støttet Howard Carter (Max Irons) økonomisk fra 1907, men de var også venner. Foto : ITV Global Entertainment
VENNSKAP: Den rike eventyreren og hobby-egyptologen lord Carnarvon (Sam Neill) støttet Howard Carter (Max Irons) økonomisk fra 1907, men de var også venner. Foto : ITV Global Entertainment Vis mer

«Veldig tette»

- Det er ikke fakta, men en tolkning av de begrensede faktaene som vi har til rådighet. Fra det må vi trekke våre egne konklusjoner, sier Burt til The Telegraph.

Han viser blant annet til dagboknotater fra Arthur Mace, en av deltakerne på ekspedisjonen, som hadde observert at de to var «veldig tette».

I tillegg er det brevene fra ladyen til arkeologen, som er signert med «Bless you dearest Howard.» Burt mener tonen er for kjærlig for et vanlig arbeidsgiver-forhold.

Burt nevner også et brev fra Carnarvon til Carter, som referer til en voldsom krangel mellom de to mennene. Krangelen resulterte i at Carter kastet ut sin økonomiske beskytter.

I SKJUL: I serien må Carter (Max Irons) og Evelyn (Amy Wren) holde forholdet skjult for Evelyns far, Lord Carnarvon. Foto: ITV Global Entertainment
I SKJUL: I serien må Carter (Max Irons) og Evelyn (Amy Wren) holde forholdet skjult for Evelyns far, Lord Carnarvon. Foto: ITV Global Entertainment Vis mer

I brevet skriver Lord Carnarvon: «Jeg har følt meg veldig ulykkelig i dag, og jeg visste ikke hva jeg skulle tenke og gjøre, og da så jeg Eve (Evelyn, red. anm.) og hun fortalte meg alt».

Videre skriver han: «Jeg har ingen tvil om at jeg har gjort mange tåpelige ting, og jeg er veldig lei meg.»

- Hårdnakket rykte

- Kjærlighetshistorien er absolutt ikke bare en forfatters fabrikasjon. Det er en utbrodering av et eksisterende, hårdnakket rykte. Selv om det ikke er bevist at det er slik, er det definitivt ikke motbevist heller, sier Guy Burt til The Telegraph.

I serien er det Max Irons som spiller Howard Carter, mens Sam Neill spiller Lord Carnarvon og Amy Wren spiller Lady Evelyn Herbert.