et norge i krig

Det er aldri fred å få i butikken War Games i Oslo.

-  DU BLIR AVHENGIG.

-  Driver noen andre i klassen din med dette?

-  Nei.

17 ÅR GAMLE Magnus Fagerhaug er elev ved Lambertseter videregående skole. Nå står han ved et tungt bord på 120 x 120 centimeter i butikken War Games i Møllergata i tjukkeste Oslo. Magnus har hestehale og Iron Maiden-trøye. På bordet er det stilt opp modeller av trær, ruiner, groteske soldater og noe som likner hunder. Bordene er fulle av røde, hvite og svarte terninger. Det er onsdag kveld og Magnus spiller som vanlig «Warhammer Fantasy Battles».

SPILLET BLE OPPFUNNET i England på slutten av 70-tallet og hva skal man si? Det handler om å slå motstandernes styrker i strid. Det gjøres ved flaks og dyktighet, terningkast og for eksempel angrep fra flankene. Spillerne måler opp hvor langt tropper, soldater og dyr skal forflytte seg ved hjelp av røde plastpinner. Denne hobbyen finner du over hele verden. Grunnreglene er enkle, men spillet er likevel komplisert. Akkurat som sjakk. Et spill tar fra en halv time til en hel kveld å gjennomføre. Det finnes tre populære spill i denne sjangeren: Nevnte «Warhammer Fantasy Battles», «Warhammer 40000» som science fiction-gutta foretrekker og «Ringenes herre».

I KVELD ER det omtrent 20 mennesker mellom 16 og 40 år som spiller. Én av dem er jente. En engasjert svenske avslører seg selv ved bordet innerst i hjørnet. Flere av gutta har hestehale. En av dem har også den klassiske teenage-angst-uniformen : sort skinnfrakk. Lufta er tett av god gammeldags guttesvette. Magnus Fagerhaug er ikke så veldig opptatt av sitt eget spill, men følger intenst med på hva som skjer hos naboene. Den goth-og jeg-har-sett-Ringenes herre-ni ganger-kledde Vidar Schiefloe (22) barker sammen med Erik Svensen (19). Erik er strait-outta-HV-Ungdommen i grønn Nato-genser, svarte jeans og et skudd fra en AG-3 i et kjede rundt halsen. En colaflaske stikker opp av baklomma. Vidar og Erik spiller også «Warhammer Fantasy Battles». Begge har hver sin regelbok foran seg.

-  Blodtørstige gærninger angriper uansett! sukker Vidar.

-  Hva er det der?

-  Vandøde ulver.

-  Vandøde?

-  Zombier. Zombie-ulver. Og de her er motstandsdyktige mot magi, forklarer Vidar og peker på noen små soldatfigurer.

-  Dette er et spøkelse. Og denne troppen har ingen vilje og heller ingen frykt, fortsetter han.

ERIK BLAR I regelboka for å dobbeltsjekke om en av soldatene wounder på to sju. Samtidig undersøker han en figures weapon skills . En mor kommer for å hente sønnen sin. Hun låses inn av en kar med rød piquetskjorte med «STAFF» på ryggen og et lite navneskilt på brystet: Tom-Erik Johansen.

-  En komme-i-gangpakke koster fra 450 til 750 kroner. Hos oss kan folk kjøpe figurer, spille mot hverandre eller bare sitte og male og sette sammen figurene, sier Johansen.

Det er noe av det samme danske Anders Nielsen (29) fortalte før han gikk hjem til kjæresten sin. Nielsen er distriktssjef for Games workshop i Skandinavia. Han jobbet med åpningen av butikkene i København i 1997, Stockholm i 1999 og Oslo i 2001. Butikken i Oslo har gått bra siden «Ringenes herre»-hysteriet.

NOE SKJER ved bordet til goth-Vidar og army-Erik. Folk strømmer til fra nabobordene for å sjekke.

-  Jag ser utmärkt! kommer det fra svensken.

De ulike spillene varer fra en halv time til en hel kveld. Vidar og Erik har kjempet mot hverandre i en times tid. Etter et spill må man regne ut hvem som har vunnet. Erik tar en dans, Vidar blar som besatt i regelboka. Det regnes.

Så kan Erik Svendsen strekke armene i været.

MAKE WAR: Erik Svensen (19) har Nato-genser og et skudd fra en AG-3 i et kjede rundt halsen. Han spiller ofte «Warhammer Fantasy Battles» i butikken War Games.