Anmeldelse: Arif - «Arif i Waanderland»

Et norsk flerkulturelt eventyr

Fra Sølvguttene til Snow Boyz – Arif kombinerer flere verdener på sitt hittil mest modne og rørende album.

Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: En av de mest markante forskjellene mellom etniske nordmenn og nordmenn med innvandrerforeldre har alltid vært forholdet til opphavet. Spesielt respekten og takknemligheten for sistnevntes både mentale og bokstavelige reise mot et bedre liv for seg og sine.

Ikke alltid like lett å sette pris på i tenårene, men desto mer markant idet man selv når den samme alderen foreldrene tok det vanskelige valget om å forlate sin egen familie og sine nære venner.

Arifs alternative og krevende oppvekst er veldokumentert, men på «Arif i Waanderland» fortelles historiene til både moren, faren og ham selv – fra Zanzibar til Bogerud – i dybden gjennom 41 ærlige og varierte minutter. «Vidunderlandet» i nord som ikke nødvendigvis ble eventyret man hadde forventet seg, i møtet med en virkelighet bestående av økonomiske utfordringer, rasisme, rusmisbruk og savn.

Kontrastene dukker allerede opp på åpningssporet med Sølvguttenes finpolerte guttestemmer og Snow Boyz’ mørke trap-rap. To parallelle norske virkeligheter som her får leve side om side på samme låt.

I tillegg til hovedpersonens nevnte åpenhet, gir da også nettopp den både varierte og nøye gjennomtenkte gjestelisten en særegen kraft til albumet. Fra bergensbesøket på det dance-nostalgiske Store P-samarbeidet «Eskimoblod», til de avrundende sporene «Historien om Nassor» (del 1 & 2), hvor pop-stjerneskuddene Kapteinen og Ruben hjelper til med å sette ord på familien Salums klassereise på respektive Stavanger- og Harstad-dialekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer