Et norsk strandhugg i Brasil

Når Norge og Brasil for første gang møtes i offisiell kamp i verdens mest utbredte idrett, så er det to helt ulike land med vidt forskjellige forutsetninger som skal måle krefter. Brasil har 40 ganger så mange innbyggere som Norge og er 25 ganger større enn Fastlands-Norge. Folk og klima, rytme og lynne - det er to verdener. Har vi i det hele tatt noe til felles?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En norsk prinsesse bosatte seg i Brasil for et halvt århundre siden. Og på 80-tallet prøvde Oslo seg med sambaskoler og karneval, men det hele endte i tradisjonell norsk lørdagsfyll. 200 år med klippfisk og kaffe, javel; men det har aldri blitt noen bånd mellom de to land. Men det finnes en forbindelseslinje. Om vi bare går langt nok tilbake i tid. Et lite kjent og nærmest glemt norsk koloniseringsfremstøt i Sør-Brasil midt på 1800-tallet. Det er en utrolig historie, og den begynner i California.

For ganske nøyaktig 150 år siden ble det funnet gull i nærheten av sagbruket til John Sutter ikke så langt fra Sacramento i Nord-California. Ryktet om gullfunnet ved Stillehavskysten ble årets verdensnyhet i 1848, selv i norske aviser var det bred omtale av «El Dorado». Gullhungrige unge menn fra hele verden strømmet til det forjettede land, og da Christian Poulsen kom hjem til Norge, tok California-feberen helt av. Arendalsmannen som hadde slått seg ned i den beskjedne spanske utposten San Francisco i 1841, forlot sitt lille skipsbyggeri ved Stillehavskysten og dro i retning Sierra Nevada-fjellene straks gullryktene begynte å spre seg. Han gjorde det godt, og bestemte seg, etter noen måneders vellykket leting, for å reise hjem med formuen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer