Et norsk tankepoliti

Ledende justispolitikere mener rettssikkerheten ikke må stå i veien for kampen mot terror. Siste utspill er opprettelse av et politisk tankepoliti, skriver John O. Egeland.

Jan Bøhler (Ap) vil ha et spesialpoliti som etterforsker ekstremister.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Jan Bøhler (Ap) vil ha et spesialpoliti som etterforsker ekstremister. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IKKE NOE ANNET sted er det lettere å se effekten av innavl enn i justispolitikken. Politikere fra alle partier kappes om å likne mest på Fantomet. De vil være overalt og opptre hardt mot de harde. Med få unntak vil justispolitikerne ha høyere straffer, flere straffer, mer samfunnskontroll og mindre livsrom for individet. Alt annet er å vise svakhet og dermed tape ansikt overfor velgerne. Ikke noe sted er dette tydeligere enn i bekjempelsen av terror og politisk ekstremisme. På dette området har ledende politikere for lengst lagt rettsstaten bak seg. Nå foreligger en rekke forslag til tiltak og lover som har en ting felles. Svekkelse av rettssikkerheten blir sett på som en forutsetning for effektiv bekjempelse av terrorisme.

ARBEIDERPARTIETS Jan Bøhler står som vanlig lengst framme i rekken av utålmodige og handlekraftige justispolitikere. Utspillene har kjapp frekvens, og de har alltid samme retning. Jan Bøhler vil være Stortingets sheriff. Rask på avtrekkeren, streng - men rettferdig. Nå vil han ha en egen politiformasjon som skal bekjempe radikale islamister. Arbeidsformen skal være en slags sammensmeltning av metodene som ble brukt mot gjengkriminalitet og nynazister. Han vil også ha en ny type samarbeid mellom Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og det ordinære politiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer