DEBATT

Et nytt argument for lobbyregister

Dagbladets avsløring av stortingsrepresentantenes skjulte aksjeposter, forklarer hvorfor vi må få et lobbyregister.

INGENTING SKJEDDE: Stortinget vendte det døve øret til da vi for halvannet år siden argumenterte og demonstrerte for et lobbyregister for de folkevalgte, skriver kronikkforfatterne og etterlyser igjen et register.  Foto: Norsk kommunikasjonsforening/Flickr
INGENTING SKJEDDE: Stortinget vendte det døve øret til da vi for halvannet år siden argumenterte og demonstrerte for et lobbyregister for de folkevalgte, skriver kronikkforfatterne og etterlyser igjen et register. Foto: Norsk kommunikasjonsforening/Flickr Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget vendte det døve øret til da vi for halvannet år siden argumenterte og demonstrerte for et lobbyregister for de folkevalgte. Med en sjelden hurtighet og besluttsomhet vippet Stortingets presidentskap forslaget vekk. Siden har vi undret oss over hvorfor de var så avvisende.

De siste dagers avsløringer av stortingsrepresentantenes økonomiske engasjementer - som er blitt kjent fordi vi har fått innsyn i aksjeeierregisteret - burde sette noen av de ihuga motstanderne i forlegenhet. For disse opplysningene viser at ikke bare eier representantene aksjer. Det kan også se ut som om de har blandet sammen egne interesser og politikken. Men en representant på Stortinget skal ikke bruke sin posisjon til å fremme egne interesser. Representantene skal forvalte fellesskapets interesser.

«Stemmer teller, men ressurser avgjør». Norges legendariske statsviter Stein Rokkan slo dette fast allerede for snart 50 år siden. Enkelt forklart: Vi må gjerne stemme på representantene våre, men vi vet alle at organisasjoner og næringer kan ha langt større innflytelse over politikken som utformes. Et lobbyregister vil utfylle bildet av de politiske prosessene og vise hvem som gjør seg gjeldende og hvordan - herunder hvilke ressurser som er brukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.