Et nytt Heimevern

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN KALDE KRIGEN

er definitivt forbi, og Norge står overfor nye sikkerhetsutfordringer. I vårt nærområde må det tas høyde for at situasjoner med politisk og militært press, terroranslag, episoder og kriser kan, i motsetning til det vi forutsatte under den kalde krigen, oppstå uten særlig forvarsel. Heimevernet spiller en sentral rolle i ivaretagelsen av en rekke av Forsvarets oppgaver, blant annet knyttet til terrorhandlinger på norsk jord. Heimevernet bør fortsatt bidra til å beskytte samfunnet, sårbar infrastruktur og spille en sentral rolle i den sivile beredskap, men måten oppgavene skal løses på kan være annerledes enn tidligere. Heimevernet må i større grad være forberedt på å gi væpnet støtte til det sivile samfunn i fredstid, blant annet ved å bidra til å sikre vital infrastruktur som olje- og gassinstallasjoner, kraftforsyningen og tele- og dataanlegg. I tillegg må Heimevernet kunne forsterke annen militær tilstedeværelse i utsatte områder nå som bl.a. hæren reduseres.

KVALITETSREFORMEN

i Heimevernet skal gi personell med høyere kompetanse, bedre materiell og bedre trening. En differensiering i innsatsstyrker, forsterkningsstyrker og oppfølgingsstyrker vil gjøre det mulig å heve kvaliteten på deler av styrken betraktelig. Heimevernet vil få en økt andel styrker som på kort varsel kan settes inn i meget krevende oppdrag. Innsatsstyrkene vil bli en spydspiss i Heimevernet og Forsvaret for øvrig. Disse får en god porsjon realistisk trening med topp moderne utstyr. Kvalitetreformen i heimevernet krever selvsagt ressurser. Investeringsnivået er i den militærfaglige utredning planlagt økt gradvis fra 90 millioner til ca 250 millioner kroner årlig. Samtidig skal en reduksjon av antall HV distrikter fra 18 til 12 bidra til at det frigjøres ressurser til modernisering, anskaffelse av nytt utstyr og mer trening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.