INNVANDRINGS- OG INTEGRERINGSMINISTER: Fakta synes underordnet for Sylvi Listhaug, som konsekvent benytter stråmannsargumentasjon for å kunne legge fram slagordpregede utsagn som kan nå ut til kjernevelgerne hennes.
INNVANDRINGS- OG INTEGRERINGSMINISTER: Fakta synes underordnet for Sylvi Listhaug, som konsekvent benytter stråmannsargumentasjon for å kunne legge fram slagordpregede utsagn som kan nå ut til kjernevelgerne hennes.Vis mer

Dagbladet mener:

Et nytt politisk bunnivå

Debatten er et nederlag for alle som ønsker en opplyst offentlig samtale, utsagn som dette forsøpler det offentlige ordskiftet.

Meninger

Aldri har samarbeidsklimaet mellom Kristelig Folkeparti (KrF) og Fremskrittspartiet (Frp) vært så dårlig som nå. KrF-leder Knut Arild Hareide og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er egentlig hverandres yndlingsmotstandere, siden debatt mellom dem får begges kjernesaker på dagsorden og samtidig synliggjør forskjeller som er viktige for dem begge. Begge tjener på engasjerte debatter om verdispørsmål, begge mobiliserer egne kjernevelgere ved å angripe den andre. I Politisk kvarter onsdag morgen gikk likevel engasjementet over i raseri.

«Det er ren løgn», ropte den ellers sindige Hareide etter at Listhaug påsto at KrF er mer opptatt av hvor mye bistand som brukes, enn hvilket resultat det gir. Fakta er selvsagt noe helt annet: Ingen andre partier er mer opptatt av bistand enn KrF. Partiet innførte Norges første utviklingsminister og la i høst fram en omfattende utviklingsmelding. I løpet av debatten påsto Listhaug også feilaktig at KrF-lederen karakteriserer henne som et «dårlig menneske» fordi hun vil hjelpe «mange der ute» og argumenterte mot en «åpen dør-politikk». Det er vel ingen norsk politiker som har ønsket siden 1994, da liberalistene ble kastet ut av Fremskrittspartiets ungdom på Bolkesjø.

Fakta synes underordnet for Listhaug, som konsekvent benytter stråmannsargumentasjon for å kunne legge fram slagordpregede utsagn som kan nå ut til kjernevelgerne hennes. De lytter neppe til Politisk kvarter, men de leser nettaviser. Derfor dro hun overfor NRK-journalisten til enda mer etter debatten: «Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen».

Dette er altså karakteristikker fra en sittende statsråd som snakker til og om en partileder av et samarbeidsparti. Vi har med dette nådd et nytt bunnivå i norsk politisk debatt. Debatten er et nederlag for alle som ønsker en opplyst offentlig samtale, utsagn som dette forsøpler det offentlige ordskiftet.

Partileder Siv Jensen forsvarte uforståelig nok Sylvi Listhaug i går tidlig. Statsminister Erna Solberg valgte heldigvis å offentlig refse sin statsråd. «Det ble sagt ting som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp og som ikke tilhører den typen retorikk som vi bør ha i forhold til hverandre. Særlig ikke mellom to partier som samarbeider», sa hun til NRK i går. Statsministeren har selvsagt rett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.