Et oppgjør med vår krigshistorie

Mandag 5. juni viser NRK en dokumentar- film om Svein Blindheim, «Krigshelt i utakt». Filmen forteller historien om Norges svikt og intoleranse overfor annerledestenkende, og om en kultur av fortielse som har styrt landet vårt etter krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR VI SNAKKER om fortielseskultur, tenker vi gjerne på hvordan norske myndigheter under den kalde krigen avskydde åpenhet rundt de nasjonalt problematiske sidene ved okkupasjonstiden og den umiddelbare etterkrigstid.

Hva var myndighetenes prosjekt? Hvorfor var det så viktig å skape en ensretting i samfunnsdebatt og historieoppfatting? Ved første blikk kan svaret se ut til å ligge begravd i den kalde krigens fryktinngytende fiendebilde, samt Arbeiderpartiets behov for kontroll.

Ser vi litt grundigere etter, kan det være at vi støter på noe mer ubehagelig. Det er det fortielseskulturen har lært oss. Å pirke borti for lengst etablerte sannheter byr oss imot.

Er det ikke for eksempel på grensen til å være landsforræderi å si at Arbeiderpartiet, under ledelse av regjeringen Nygaardsvold, var ansvarlig for at det tyske angrepet på Norge kunne skje 9. april 1940? Videre at Quisling ikke hadde noe med det tyske angrepet på Norge å gjøre, at Milorg kun drev aktiv sabotasje mot tyskerne først det siste året av krigen, at norsk næringsliv og industri bidro betydelig til tysk rustningsindustri, at de norske kommunistene, som drev aktivt motstandsarbeide lenge før Milorg, i stedet for takk for sin krigsinnsats, ble forfulgt under den kalde krigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer