NY FISKERIMINISTER: Harald Tom Nesvik stiger tilbake inn i rikspolitikken og tar over som minister etter Sandbergs avgang. - Det er gjort mye godt arbeid, men det er mye arbeid også som gjenstår, sier han til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Harald Tom Nesvik:

Et opplagt valg som erstatter for Per Sandberg

Den nye fiskeriministeren blir fullt operativ fra første stund.

Kommentar

Like før sommeren trakk Harald Tom Nesvik seg fra jobben som ny fylkesmann i Møre og Romsdal, ifølge ham selv av fordi han av hensyn til familien ikke ville pendle fra Ålesund til Molde. Likevel trengte han i helga mindre enn to sekunders betenkningstid på å takke ja til jobben som ny fiskeriminister. Det sa han på nøkkeloverrekkelsen i departementet nå i ettermiddag.

Vanligvis sniker avtroppende statsråder seg ut fra Slottet bakveien, når de nye møter pressen på forsiden sammen med statsministeren. På den påfølgende pressekonferansen presenteres de nye med brask og bram.

Harald Tom Nesvik fikk ikke si ett ord til pressen, verken da han kom ut på Slottsplassen som ny fiskeriminister etter ekstraordinært statsråd i dag, eller på pressekonferansen i Representasjonsboligen etterpå.

FIKK IKKE SI NOE: Statsminister Erna Solberg og nyutnevnt fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet i dag. Men den avtroppende statsråden sto i sentrum på pressekonferansen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FIKK IKKE SI NOE: Statsminister Erna Solberg og nyutnevnt fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet i dag. Men den avtroppende statsråden sto i sentrum på pressekonferansen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Avtroppende statsråd og Frp-nestleder Per Sandberg stjal all oppmerksomhet, sannsynligvis fordi statsministeren vil ta brodden av pressekonferansen som Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes har innkalt til i morgen. Eksministeren gjorde det motsatte, ved å besvare en rekke spørsmål ved å vise til morgendagen.

Det var underlig å se en påtroppende statsråd sitte på første rad uten å få muligheten til å si noe. Men vi kommer til å høre mye fra Harald Tom Nesvik framover.

Den nye fiskeriministeren er det opplagte valget som erstatter for Per Sandberg. Ålesunderen kommer fra jobben som sjef for informasjon og samfunnskontakt i Sølvtrans, verdens største brønnbåtrederi. Han har både utdannelse innen og bredt nettverk i fiskeri- og oppdrettsnæringen. I tillegg har han gått Sjefskurs på Forsvarets høgskole, og har forhåpentligvis et mer ryddig forhold til sikkerhetsrutiner enn Sandberg.

Nesvik har sagt opp jobben for å bli statsråd. Det er lurt av hensyn til habilitet, men likevel: De som var bekymret for forgjengerens tette forbindelser til oppdrettsbransjen, vil ikke sove bedre nå.

Og selv om Møre og Romsdal ser på seg selv som selve Fiskerifylket, murres det nok nord for Trøndelag, i landsdelen som er vant til å få en av sine politikere på denne posten. Nesvik blir den første fiskeriministeren fra Vestlandet siden 1990. Det var kanskje på tide. Men striden rundt leveringsplikten av fisk til mottak i Nord-Norge, som Sandberg endret i fjor, vil bli betent også for etterfølgeren.

Søndag skrev Nesvik på Facebook at han håper å få tid til en tur til Arendalsuka denne uka. I så fall kan han gå rett inn i programpostene Per Sandberg skulle delta i. Feltet og debattene der kjenner Nesvik godt.

Han er en politisk slugger, med 20 års erfaring fra Ålesund bystyre og som stortingspolitiker fra 1997 til 2017. Han har ledet helse- og omsorgskomiteen, vært andre nestleder i næringskomiteen og parlamentarisk leder for Frp i fire år. Innad i regjeringskollegiet har Nesvik gode forutsetninger til å markere seg som en sterk forkjemper for sitt felt.

I tillegg håper nok Siv Jensen at han også vil fylle den mer uformelle rollen som diplomat mellom regjeringen og Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Sandberg har vært en viktig støttespiller for regjeringsprosjektet, særlig som brubygger inn mot den mest populistiske delen av Frp. Det har også Nesvik vært, som parlamentarisk leder for partiet i forrige stortingsperiode.

Partilederen har valgt en ny statsråd som vil være lojal mot hennes prosjekt. Han er et trygt valg av Siv Jensen. Helt siden Fremskrittspartiet gikk inn i regjering, har Nesvik stått høyt på lista over potensielle statsråder. Det har vært opplest og vedtatt at fiskeridepartementet har stått øverst på hans ønskeliste. Uttalelsene hans i dag underbygger den oppfatningen.

Samme dag som Harald Tom Nesvik trakk seg som fylkesmann, stilte han seg til disposisjon for lokallaget som potensiell ordførerkandidat for Frp. At han ikke prioriterte det som er blitt kjent som en retrettstilling for avdankede politikere, viser at den erfarne politikeren mener han har mer å gi på den politiske arena. Nå får han gjøre det i det som etter alle solemerker er hans drømmejobb.