KOMMENTARER

Et opprør som neppe lar seg stanse

Spenningen og sammenstøtene mellom israelere og palestinere øker i Øst-Jerusalem, og araberverdenen blir snart tvunget til å reagere.

OPPTØYENE BRER SEG: En skadd palestiner evakueres fra landsbyen Kubar på Vestbredden etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker Foto: AFP / NTB Scanpix
OPPTØYENE BRER SEG: En skadd palestiner evakueres fra landsbyen Kubar på Vestbredden etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det gikk som det måtte gå: Da israelske myndigheter forrige søndag installerte metalldetektorer og overvåkingskameraer utenfor al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem, reagerte palestinerne med sinne, og gnisten til ny motstandskamp ble tent. Nå snakker både palestinske politikere og utenlandske eksperter om at en ny intifada, den tredje, er innledet. Og opprøret lar seg neppe stanse så fort.

Den første begynte i 1987, den andre i 2000 etter at den omstridte israelske toppolitikeren Ariel Sharon foretok en kontroversiell spasertur på Tempehøyden, et hellig sted for både jøder og muslimer, kalt Haram al-Sharif på arabisk. Etter at tre bevæpnede israelske palestinere skjøt og drepte to drusiske israelske politimenn utenfor al-Aqsa-moskeen på den hellige plassen forrige fredag, var de nye israelske sikkerhetstiltakene på plass to dager seinere. Tiltakene ble av palestinerne sett på som et forsøk på å forandre status quo på den hellige plassen, der den jordanske, religiøse stiftelsen Waqf og ikke israelske myndigheter til nå har hatt vokterrollen. Waqf-ledelsen oppfordret muslimene til ikke å gå gjennom metalldetektorene og i stedet be i gatene utenfor. Ikke uventet ble det bråk, og israelske soldater brukte tåregass, gummikuler og vannkanoner. Før fredagsbønnen nå fredag fikk palestinske menn under 50 år beskjed om at de ikke slapp inn på området rundt Haram al-Sharif, og dermed steg spenningen ytterligere. Bedre ble det ikke da den 19 år gamle palestineren Omar al-Abed fredag kveld drepte tre jødiske nybyggere med kniv i bosettingen Halamish på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Nå krever flere israelske statsråder dødsstraff for gjerningsmannen, som på sin Facebook-side kort før drapene skrev at «kniven min er svaret på krigsropene fra al-Aqsa».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer