Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Et overgrep mot Hongkong

Kinesiske myndigheter tar fundamentale friheter fra Hongkongs innbyggere mens pandemien gjør det vanskelig å demonstrere.

TAP FOR YTRINGSFRIHETEN OG RETTSSIKKERHETEN: Demonstrantene i Hongkong fortjener all støtte. Foto: Scanpix / REUTERS / Tyrone Siu
TAP FOR YTRINGSFRIHETEN OG RETTSSIKKERHETEN: Demonstrantene i Hongkong fortjener all støtte. Foto: Scanpix / REUTERS / Tyrone Siu Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Kinesiske myndigheter har strammet grepet rundt Hongkong. I går ble fire omfattende sikkerhetslover for Hongkong vedtatt av den kinesiske nasjonalforsamlingen, i en avgjøre som var nærmest enstemming. Lovene gjør det mulig å slå hardt ned på undergravende virksomhet, forsøk på løsrivelse, terrorisme, og handlinger som kan true nasjonal sikkerhet. De store og vage begrepene vil gjøre det mulig å slå ned på nærmest enhver form for politisk aktivisme og opposisjonell virksomhet. Det innebærer en drastisk inngripen i ytringsfriheten og rettssikkerheten til Hongkongs innbyggere.

Kina tapte Hongkong til Storbritannia etter opiumskrigene på 1800-tallet, men fikk bystaten tilbake etter lange og krevende forhandlinger i 1997. Da hadde Hongkong et ganske annet styresett enn det kommunistiske og autoritære Kina, og sammenføyningen skulle skje basert på det som ble kalt «en stat, to systemer»-løsningen. Det innebar at Hongkong skulle få beholde sitt eget, langt friere styresett i minst femti år, det vil si frem til 2047.

Men kinesiske myndigheter har gått iherdig inn for å begrense frihetene til borgerne i Hong Kong, blant annet ved å kjøre kostbare og utmattende rettssaker mot opposisjonelle. De siste innstrammingene vil gjøre dette langt lettere for myndighetene, og vil gjøre livet langt farligere for de som motsetter seg avgjørelsene fra Beijing. Det innebærer i praksis slutten på «en stat, to systemer»-prinsippet.

Det er så klart ikke tilfeldig at disse lovendringene vedtas samtidig som hele verden, inkludert Hongkong, prøver å bekjempe coronapandemien. I en årrekke har de vidtrekkende og storstilte demonstrasjonene i Hongkong, mot truslene fra det kinesiske overherredømmet, gjort at resten av verden ikke har fått lov til å glemme hvor utsatt innbyggerne har vært og hvordan stadig flere rettigheter har blitt tatt fra dem. Gårsdagens avgjørelse ble også møtt med store protester, men de var mindre i omfang og intensitet enn tidligere, trolig i stor grad på grunn av smittefaren. Hongkongerne knebles på et tidspunkt der de har enda færre muligheter enn før til å si fra om hva som skjer med dem.

Verdenssamfunnet bør reagere klart og utvetydig. Det som skjer i Hongkong er utålelig. Bystatens demonstranter fortjener det internasjonale samfunnets fulle støtte, nå mens friheten rives ut av hendene på dem.

ANGREP: Her kaster politiet tåregass mot demonstrantene i Hongkong. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!