DEBATT

Reindrift

Et overgrep mot samene

- Tvangsslaktingen er et kulturelt folkemord

REINFLYTTING: Hvorfor har sjokkoppslagene uteblitt etter at reinflytting - minutt for minutt viste en annen realitet fra reindriften, spør artikkelforfatterne. Foto: V. Belov / Shutterstock / NTB scanpix
REINFLYTTING: Hvorfor har sjokkoppslagene uteblitt etter at reinflytting - minutt for minutt viste en annen realitet fra reindriften, spør artikkelforfatterne. Foto: V. Belov / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I skyggen av altoppslukende saker som flyktningkrise og gnisninger mellom stormaktene har staten Norge begått sitt verste overgrep mot sin egen urbefolkning i nyere tid – nemlig tvangsnedslaktingen av de store reinflokkene i Finnmark. Dette kulturelle folkemordet – som har pågått over flere år – har blitt fortiet av en samlet norsk presse, samtidig som det overveiende er myndighetens syn på saken som har blitt formidlet via media.

Alt dette er nå i ferd med å snu idet den unge berørte reineieren Jovsset Ánte Sara - i en Davids kamp mot Goliat - har vunnet over staten i to rettsinstanser, mens staten nå har besluttet å anke saken til høyesterett.

Saken hans er dessverre ikke unik. Over 600 reindriftsutøvere stilte seg bak et initiativ om å gå til søksmål mot staten på bakgrunn av myndighetenes vedtak om «forholdsmessig reduksjon av reintall» - en form for kollektiv avstraffelse som gikk ut på at alle reineiere innenfor hvert distrikt ble pålagt å redusere sitt reintall (og dermed sitt inntektsgrunnlag) prosentvis likt (opptil 50%).

De som ikke etterkommet slike «avviklingspålegg» ble straffet med den sikre konkurs i from av tvangsmulkt samt frarøvelse av driftstilskudd og rovdyrerstatning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer