- Et personlig angrep på Stella

Manager refser slaktanmeldelse.

(Dagbladet.no): I denne ukas utgave av Natt&Dag slakter anmelder Andreas Øverland det nye albumet til artisten Stella Mwangi.

Albumet «Living For Music» er på et langt lavere nivå enn det burde, mener Øverland, og gir det en toer på terningen.

Nå slår Stella Mwangis manager tilbake, og kaller deler av anmeldelsen et personangrep mot Stella. Han krever at artisten får tilsvar på anmeldelsen.

- Øverland begynner anmeldelsen med å si at hun ikke er en ordentlig artist. Dette har ingenting med musikken å gjøre, men det er kritikk av Stellas personlige kvaliteter, sier manager Vicente Modahl til Dagbladet.no.

- Håpløs tittel

Det er spesielt beskrivelsen av tittelen Modahl reagerer på.

«(Håpløst titulerte) Living For Music bærer ikke bud om en norsk superstjerne. Det bærer ikke engang bud om en ny ordentlig artist», skriver Øverland i anmeldelsen.

Les hele anmeldelsen her.

VIL HA TILSVAR: Stella Mwangi vil ha tilsvaret sitt trykket i Natt&Dag etter at avisa slaktet albumet hennes. Foto: SIGURD  FANDANGO
VIL HA TILSVAR: Stella Mwangi vil ha tilsvaret sitt trykket i Natt&Dag etter at avisa slaktet albumet hennes. Foto: SIGURD FANDANGO Vis mer

- Vi har ingen problemer med områdene der han skriver om låtene hennes, og kritikken mot musikken er helt ok. Men han kan ikke skrive at Stella er en dårlig artist bare på bakgrunn av at han mener tittelen er dårlig.

- Personlig motiv

Modahl mener det i tillegg er urettferdig at anmelderen skriver at albumet er sjelløst.

- Vi reagerer på at han mener det er mangel på personlig uttrykk og sjel. Tekstene handler blant annet om drapene i Kenya. Hvis ikke det er følelser, så har jeg vanskelig for å forstå hva han mener.

Manageren er overbevist om at Øverland har et personlig motiv for å skrive som han gjør.

- Han er overhodet ikke nøytral, og vi stiller spørsmål ved årsaken til dette. Vi er overbeviste om at han har noe personlig mot Stella. Kanskje han ikke liker utenlandske jenter, eller kanskje han ikke liker hennes type musikk. Jeg vet ikke, men grunnen er i hvert fall ikke musikkritisk, sier Modahl.


- Ikke personlig
Andreas Øverland synes kritikken mot anmeldelsen hans er latterlig.

- Yrket mitt er å anmelde et produkt, det vil si å anbefale eller ikke anbefale produktet til forbrukerne. Jeg mener ikke anmeldelsen går på personen Stella i det hele tatt. Hun er helt sikkert en kjempehyggelig jente, sier Andreas Øverland til Dagbladet.no

Han sier han aldri har ment at det bare albumtittelen som er dårlig, men at albumet i seg selv også er dårlig, noe han fortsatt står for. Han bedyrer at han verken er rasist eller har noe personlig mot Stella Mwangi.

- Et personlig angrep på Stella

- Det er paradoksalt at manageren beskylder meg for personangrep, for så å indirekte hevde at jeg er rasist.

- Klart det er en kjip anmeldelse. Men det er en anmeldelse. Ikke krev tilsvar på grunn av det. Hvis jeg hadde ment å skade Stella som person, hadde jeg ikke hatt noe som anmelder å gjøre. Dette er kritikk av albumet hennes, sier han, men sier han likevel vil trykke et tilsvar fra Stella Mwangi.

- Hun kan godt få spalteplass hvis hun ønsker å presisere at jeg er en dust i min egen avis. Men i teorien har hun ikke rett til tilsvar, påpeker han.

Øverland sier man har et problem hvis ikke anmeldere kan kritisere en artist på bakgrunn av at det er en person.

- Alle kreative produkter er basert på en menneskelighet i bånn. Men et album er et produkt som gis ut med tanke på salg. Man må klare å skille mellom kritikk av personen og kritikk av produktet.

Kraftig svar

Ifølge manageren har Stella Mwangi allerede skrevet ferdig et utkast til tilsvar.

- Hun kommer til å svare heftig og kraftig. Dette tilsvaret vil vi ha publisert i sin helhet både i papirutgaven og nettutgaven av Natt&Dag. Når det går så langt som dette, bør artisten ha tilsvarsrett.

Modahl mener det er altfor lett å være kritiker, og å krysse grensen mellom personangrep og musikkritikk.

- Mange er redd for å gå mot kritikere i frykt for å få enda mer kritikk. Men verken Stella eller jeg er redde for å si fra. Det er viktig at kritikere skal ha sin mening og integritet 100 prosent, men det er også viktig å se forskjell på kritikk og personlig latterliggjøring av artistens kvaliteter, sier Modahl.

Respekterer anmelder

Stella Mwangis plateselskap i Norge, MTG Music, stiller seg nøytrale til Øverlands anmeldelse.

- Vi må respektere anmelderen for det han mener, og vi har et profesjonelt forhold til ham. Hvis man mener anmeldelsen går på person, er det noe som må tas opp mellom manager og anmelder, sier Helene Sundt i MTG Music.

ANMELDER PRODUKTET: Andreas Øverland mener han bare kritiserer albumet som produkt, og ikke artisten som person.