Et pluss for nabolaget?

En ekstremt miljøvennlig skyskraper planlegges ved siden av Oslo Plaza. Dens viktigste oppgave blir å redde Vaterlandsparken.

PLUSS-PLUSS: Hvis det skal være et poeng å oppføre plusshuset OsloSolar på Lilletorget, må det være for å unngå at Vaterlandsparken går i minus. Foto: CODE Arkitektur
PLUSS-PLUSS: Hvis det skal være et poeng å oppføre plusshuset OsloSolar på Lilletorget, må det være for å unngå at Vaterlandsparken går i minus. Foto: CODE ArkitekturVis mer

ARKITEKTUR: Bak den betongtunge rumpa til Oslo Plaza ligger en park preget av omsorgssvikt. Det finnes riktignok styggere parker i hovedstaden — her er rikelig med benker og en god del gress — men stedet virker i liten grad inviterende. Parken ligger i skyggen av Plaza, i skyggen av Postbygget og ikke minst i skyggen av flere tiår med trøstesløs byutvikling.

Dessuten: her slutter Akerselva. Det vil si, selve vannstrømmen fortsetter inn i et hull under betongen, der fryktløse kajakkpadlere kan glede seg over ett par hundre meter med rotte-sightseeing, før fjorden åpenbarer seg mellom opera og barcode.[bilde= 1, right]

Den stakkars Vaterlandsparken er avvist på alle kanter og brukes mest som snarvei til og fra Oslo S. Ingen har tenkt på at en levende park må være omkranset av steder der folk ønsker å være. Det innadvendte Plaza burde vende seg «utover» mot parken. Det samme burde Fellesforbundets brune bastion på Lilletorget.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.