KOMMENTARER

Et Polen besatt av sex

Det polske regjeringspartiet flytter fokus fra homo-hets til angrep på seksualundervisning i skolen. Lærere som driver med seksuell opplysning skal kunne dømmes for pedofili.

BESATT AV SEX: Polens mektige mann Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP / NTB Scanpix
BESATT AV SEX: Polens mektige mann Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Valget i Polen forrige helg var både en suksess og en skuffelse for det regjerende Lov og rettferdighetspartiet. Det var en suksess fordi partiet fikk 44 prosent av stemmene, men en skuffelse fordi partiet tapte flertallet i overhuset, Senatet. Valgteknisk samarbeid mellom opposisjonspartiene snøt Lov og rettferdighetspartiet for en fullstendig seier, og tapet av flertallet i Senatet kan hindre - eller i hvert fall bremse - nytt radikalt lovarbeid.

Likevel - og kanskje nettopp derfor - går regjeringspartiet aggressivt til verks, og har allerede startet arbeidet for å få på plass en lov som kriminaliserer seksualundervisning i skolen. Loven vil kunne dømme lærere som driver med seksuell opplysning for barn etter den nye pedofili-paragrafen med straffer på inntil fem års fengsel.

Forsterket fokus på enda et seksuelt tema er ledd i regjeringspartiets reaksjonære sosial- og familiepolitiske program. Og understreker Lov og rettferdighetspartiets tette forhold til den katolske kirke. Regjeringspartiet mobiliserer støtte ved å fokusere på konservative familiepolitiske symbolsaker. Lovarbeidet har mobilisert til demonstrasjoner i Polen, og blant polakker i utlandet. Også i Oslo var det demonstrasjoner i forrige uke mot lovforslaget.

I valgkampen for litt over ei uke siden var det homofile, lesbiske og transpersoner som var pekt ut som politiske offerlam for Lov og rettferdighetspartiet. Polens faktiske leder, partieier Jaruslavw Kaczynski, som styrer landet via sine stråmenn i rollene som president og statsminister, gjorde spørsmålet om åpenhet om homofili til et spørsmål om den polske nasjonens eksistens. Spørsmålet om homofile skal ha rett til å adoptere barn, besvarte Polens faktiske leder slik under valgkampen:

- Det vil føre til ødeleggelse av vår kultur, til ødeleggelse av det som er grunnlaget for våre liv, vår eksistens og vår overlevelse, sa Kaczynski. Og slik - blant annet - mobiliserte han velgere.

Det er via en konfliktorientert nasjonalistisk identitetspolitikk, som blant annet utfordrer noen av EUs kjerneverdier, Kaczynski mobiliserer sine tilhengere. Etter seieren i valget for fire år siden begynte Kaczynski å utfordre EUs liberale demokratiske verdier.

På de fire åra har han tatt kontroll over høyesterett ved å senke pensjonsalderen til dommerne, slik at 40 prosent av dem ble tvangs-pensjonert. Tildragelsen er i strid med EU-rett, ifølge Domstolen, unionens øverste rettsorgan. Kaczynski har tatt politisk kontroll over statskringkasteren, som har blitt et propagangaorgan for Lov og rettferdighetspartiet. Og hans parti omskriver Polens historie under 2. verdenskrig blant annet ved å fortie landets antisemittiske fortid. Sammen med Ungarns statsminister Viktor Orban, som snakker om det illiberale demokrati, jobber Kaczynski for å undergrave EUs liberale og demokratiske verdigrunnlag.

Kombinert med generøse velferdsordninger - blant annet en barnetrygd fra og med barn nummer to på rundt 12 000 kroner i måneden - er det en nasjonalistisk og reaksjonær kulturpolitikk som er grunnlaget fra partiets suksess. Appellen til pensjonister om økte pensjoner, og løfter om å doble minstelønna, har også bidratt til velgeroppslutningen. Resultatet er at Kaczynski har fått demokratisk aksept for sitt utfordrende styre med autoritære trekk.

Loven som vil stemple seksualundervisning til unge som pedofili er det så langt mest provoserende utspillet fra Lov og rettferdighetspartiet etter valget. Men andre prosjekter står etter alt å dømme i kø. Blant et ennet større press på den uavhengige pressen, som Kaczynski mener er styrt fra Tyskland. Forholdet til EU vil ikke bli enklere fordi Kaczynski nå har et sjeldent sterkt demokratisk mandat. Et resultat av dette er at Polen trolig vil insistere enda sterkere på å opprettholde sin kull-produksjon. 80 prosent av Polens strøm-produksjon kommer fra kull, og Polen har motsatt seg EUs mål for å kutte fossilt brensel. Det er nå et standpunkt som har et enda sterkere demokratisk mandat.

Pedofili-loven er neppe tilfeldig valgt som velger-mobiliserende fra regjeringspartiets side. I vår skapte det stor oppstandelse da filmen «Bare ikke fortell det til noen» kunne dokumentere en rekke tilfeller av prester som hadde sex med barn. Til tross for at kirken til slutt innrømmet at nesten 400 av deres menn har forgrepet seg mot barn etter kommunismens fall for 30 år siden, og kritikken som raste mot kirken fra liberalt hold, så holdt Kaczynski fanen høyt, og erklærte:

- Dem som reiser sin hånd mot kirken, og vil ødelegge den, reiser sin hånd mot Polen.

Strafferammen for pedofili ble hevet som et resultat av skandalen. Men makta holdt sin hånd over kirken, til tross for den veldokumenterte pedofilien. Mens seksualopplysning for ungdom er i ferd med å bli «den nye pedofilien» i dagens Polen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer