- Et politi styrt av meningskontroll

Politiforums redaktør Ole Martin Mortvedt er skremt, og mener politiets ledelse driver meningskontroll.

I en kronikk i Dagbladet i går, tok den anerkjente professoren Stig O. Johannessen for seg ledelsen i norsk politi.

Nå får han full støtte fra redaktør Ole Martin Mortvedt, som har 30 års erfaring fra politiet.

- Jeg er skremt over utviklingen. Før var det plass til markante ledere som Willy Haugli, Arne Huuse og Truls Fyhn. Dagens regime har systematisk kvittet seg med ledere som stiller spørsmål, sier Ole Martin Mortvedt.

- To eksempler er politimester Thorbjørn Aas som ikke orket mer. Han sluttet. Politimester Arne Jørgen Olafsen hadde stor suksess, da Follo politidistrikt ble omorganisert. Han ble definert ut, til tross for at han som politimester kunne vise til svært gode resultater, sier Mortvedt.

- Meningskontroll Redaktøren av Politiforum er oppgitt over det han beskriver som meningskontroll.

- Politiforum skrev at visepolitimester Marit Fostervold ble oppringt av HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet og bedt om å trekke søknaden til en direktørstilling. Etter at vi skrev om det, ringte Aslaksen på ny til Fostervold og ba henne om å dementere saken.
Men det gjorde Fostervold ikke. Dette kan ikke oppfattes som noe annet enn forsøk på meningskontroll.

- HR-direktøren, som sitter i direkte lederansvar for en visepolitimester, forsøker altså å få fram en uriktig dementi. Hva slags behandling av en enslig jobbsøker er dette. Først blir Fostervold oppfordret til å trekke sin søknad, deretter blir hun oppfordret til å lyve, sier Mortvedt.

- Har beklaget - Denne saken ble mye omtalt i vinter. Vi har erkjent at ansettelsesprosessen ikke ble så god som den kunne ha vært, og det har da også politidirektøren beklaget, sier HR-direktør Karin Aslaksen.

- Han har også sagt at det ikke er slik vi ønsker at en søker skal oppleve søkeprosessen. Politidirektøren og Marit Fostervold har i ettertid hatt et konstruktivt og godt møte om saken. Vi mener derfor at den er avsluttet, og ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, sier HR-direktøren.

- Redde for konsekvenser Mortvedt bekrefter også at Politiforum kjenner til et annet tilfelle som kan karakteriseres som meningskontroll.

- Vi kan ikke avsløre det, fordi den involverte tjenestepersonen frykter direkte karrieremessige konsekvenser hvis dette blir kjent.

- Politiforum er kjent for å lage seriøs og kritisk journalistikk, har det ført til ubehageligheter?

- Ansatte i POD ønsker ikke å bli sett sammen med redaktøren i Politiforum. De forteller: «Det er ikke bra å bli sett sammen med deg».

- Seinest i forrige uke, da jeg snakket med en tilfeldig person i Politidirektoratet, fikk vedkommende en reaksjon. Personen var livredd for å bli sett sammen med meg, og fryktet at det kunne få konsekvenser for karrieren.

- Flere ber meg om ikke å ringe tjenestetelefon, og ber om at jeg ringer dem til et anonymt kontantkort, slik at ledelsen i Politidirektoratet ikke skal få vite at de har snakket med Politiforum fra tjenestetelefonen. Slik har jeg ikke hatt det før gjennom mine 15 år som redaktør i Politiforum, sier Mortvedt.

- Påfallende Redaktør Ole Martin Mortvedt har høstet stor anerkjennelse for å ha utviklet bladet Politiets Fellesforbund eier, til et viktig, uavhengig og seriøst organ.

- Det påfallende hvor mange som har en kritisk mening om hvordan politiet styres fra Politidirektoratet. Like påfallende er det at de ikke vil intervjues med navn, eller til og med la det komme fram i anonymiserte intervju. De er redde for å bli identifisert.  

RINGER:  - HR-direktør Karin Aslaksen (bildet) ringte for å oppfordre en søker til å trekke søknaden, deretter ble søkeren oppfordret til å lyve, sier redaktør Ole Martin Mortvedt. Foto: Politiet
RINGER: - HR-direktør Karin Aslaksen (bildet) ringte for å oppfordre en søker til å trekke søknaden, deretter ble søkeren oppfordret til å lyve, sier redaktør Ole Martin Mortvedt. Foto: Politiet Vis mer