KOMMENTARER

Et politisk gjenferd

Det er ikke lenger tid til å vente på alarmen. Demokratiet er i ferd med å bli omringet av autoritære bevegelser og politikere, skriver John O. Egeland.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Demokrati og rettsstat er ikke en naturlig tilstand. De representerer verdier og institusjoner som må forsvares og fornyes. Denne lærdommen er grundig dokumentert. Bare se på hvordan Adolf Hitler og Benito Mussolini svekket og overtok makten i stater med demokratiske grunnlover og frie valg. Eller rett blikket mot hva som skjer i land som Ungarn, Polen, Tyrkia og Russland. Der uthules eller avskaffes demokratiske rettigheter på løpende bånd. I USA er det økende uro over hva som kan skje med høstens presidentvalg. Donald Trump er for lengst i gang med en kampanje som skal svekke valgets legitimitet.

Demokratiets tilbakegang er godt dokumentert. Den årlige demokrati-undersøkelsen som utarbeides av The Economist, viser at 2019 ga laveste score siden målingene startet i 2006. Bare 27 land med 5,7 prosent av verdens befolkning får karakteristikken «fullt demokrati». Her er Norge på topp. 54 stater med 42,7 prosent av klodens folk betegnes som «mangelfulle demokratier». I denne kategorien finner vi USA og India. 51,6 prosent lever i stater der styresettet vurderes som autoritært eller som en hybrid preget av svake demokratiske institusjoner og utbredt korrupsjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer