Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et portrett av Jesus

Den anerkjente motefotografen Per Heimly (25) provoserer med sitt sjokkportrett av Jesus. På Heimlys bilde i Fotogralleriets stipendutstilling, er Jesus framstilt som en erigert, svart penis, med «tornekrans» av metallkroker rundt hodet. - I kunsten min er jeg helt fri. Der går grensene der jeg selv setter dem, sier Heimly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lar seg ikke provosere

«Utstillingen gir et godt bilde av hva som skjer innen norsk fotokunst i løpet av et år», heter det i fotogralleriets presentasjon. Det deltar 160 fotografer, med til sammen 200 fotografier og videoarbeid. Dette er fotografenes stipendutstilling. På grunnlag av den skal kulturdepartementet fordele 600 000 stipendkroner i mars.

«Udødelig» kunst

- Forstår du at noen vil hevde bildet er støtende og blasfemisk?

- Innen kunsten skal man gå utover sine rammer. Et kunstverk skal leve sitt eget liv. Jeg er ute etter å skape det udødelige, det tidløse. Jeg lager kunst i et tusenårsperspektiv. «Nontemporary art», i motsetning til «contemporary», eller samtidskunst. Når jeg jobber med mote, er perspektivet akkurat nå, forklarer Heimly. - Blir noen støtt, eller kjempeglade, er det for meg et bevis på at jeg har gjort noe som går ut over sine egne rammer. Da tyder det på at bildet har en egen verdi.

Fysisk reaksjon

- Hva ønsker du å si med bildet?

- Målet er at mennesker som ser det skal få noe ut av det. Det kal bevege, røre sinnet, framprovosere en fysisk reaksjon.

- Hva er budskapet? At Jesus vare en.....

- Nei, men han hadde en. Han var jo mann. Tornekrans hadde han også, og denne er i sølv, med skarpe kroker på. Modellen hadde det ganske vondt. Men dette er tenkt og ment rent symbolsk, ikke konkret.

- Men dette blir svært direkte og konkret. En neger?

Heimly drar på det.

- Palestiner?

Heimly nøler fortsatt.

- Ingen sørlending, akkurat, men en sydlandsk,humrer han.

Intet valg

- Er du ganske desperat etter å vekke oppsikt?

- Nei, egentlig ikke. Får jeg først et bilde i hodet, må jeg bare lage det. Jeg kan ikke gå imot min kunstneriske intensjon. Jeg har ikke noe valg.

- Hvordan fikk du denne ideen i hodet?

- Som en del av en større, påtenkt serie. Dette er et enkeltbilde som inngår i et kunstnerisk prosjekt.

- Om lidelse?

- Jesus var lidelse også. Tar noen tak i den tolkningen, så er det greit for meg.

- Lei av å mumle

- Ser du bildet ditt i en større kunstnerisk sammenheng, eller er det bare et oppmerksomhetsstunt?

- Det er et utstillingsprosjekt. Hittil har jeg vært lavmælt i min kunstneriske produksjon. Her har jeg valgt et mer høyrøstet språk. Jeg er lei av å mumle, vedgår Heimly.

- Men i motesammengheng har du sjelden mumlet, men gjort kontroversielle ting du seinere har måttet forsvare.

- Det gjelder den kommersielle og halvkommersielle delen av min produksjon. I kunstnerisk sammenheng er det å delta på stipendutstillingen med dette bildet nesten debut. Debut med et sterkt bilde, slutter Per Heimly.

HELT FRI: Hvis bildene mine berører folk, framkaller fysiske reaksjoner og uroer folk, er det et bevis på at det er kunst som lever sitt eget liv, sier Per Heimly.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!