Et prinsipielt forsvar for monarkiet

Monarkiet er mer enn en turistattraksjon. Det er verken udemokratisk, gammeldags eller utdatert.

SAMLENDE: Kongefamilien ankommer gudstjenesten i Oslo domkirke etter 22. juli i fjor. Fordi republikanere mener at kongehuset ikke burde virke samlende klarer de ikke å se at det faktisk gjør det, skriver forfatterne. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix
SAMLENDE: Kongefamilien ankommer gudstjenesten i Oslo domkirke etter 22. juli i fjor. Fordi republikanere mener at kongehuset ikke burde virke samlende klarer de ikke å se at det faktisk gjør det, skriver forfatterne. Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kongefamilien er dyktig, gir turistinntekter og representerer landet på en utmerket måte; men prinsipielt er selvfølgelig monarkiet helt utdatert, og det kan ingen fornuftige mennesker tvile på. Det er stort sett omkvedet fra norske republikanere. Det prinsipielle argumentet mot monarkiet går omtrent slik: Det er prinsipielt galt og udemokratisk at et statsoverhode ikke skal være valgt av folket. Det høres tilforlatelig ut. Men vårt argument er at det norske monarkiet ikke står i motsetning til det liberale demokrati, og at det også kan argumenteres for at monarkiet og demokratiet styrker hverandre.

Litt forenklet finnes to syn på demokrati. Det ene synet står i skyggen av Rousseaus teori om allmennviljen, og fremhever folkeflertallets vilje som det avgjørende. Demokrati er altså at flertallet bestemmer. Det andre synet fremhever den grunnleggende beskyttelsen rettsstaten må gi til mindretallet, og at rettsstatsgarantiene ikke legitimt kan settes til side av noe flertall. Det liberale demokrati hviler på begge disse pælene. I den klassiske maktlæren var makten delt mellom utøvende, lovgivende og dømmende makt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer