Et psykopatisk medieuttrykk

Et framtredende trekk ved samfunnet i dag synes å være egen nytelse, gjerne på andres bekostning, skriver Jan Olav Johannessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MEDIENE har invitert til ettertanke i kjølvannet av Tore Tønnes selvmord. 2002 var et særdeles turbulent år for så vel dagspressen som fjernsynet, det siste eksemplifisert tydeligst ved Helskog og Jespersen. Mediene eksisterer ikke i et vakuum, og tilløp til refleksjon avsluttes gjerne med å si at vi får de mediene vi fortjener. Mediene påberoper seg at de har en samfunnsrolle å spille, som uavhengige observatører og kritikere.

Sikkert er det at medienes rolle endres med skiftende samfunnsforhold, og det sett av verdier som gjennomsyrer samfunnet. Like mye som en observatør og aktør blir mediene dermed et speil, hvor vi kan betrakte samfunnets verdier.

Jan Olav Johannessen

Jan Olav Johannessen er psykiater og sjeflege ved Psykiatrisk klinikk, Sentralsjukehuset i Rogaland

På slutten av den forrige jappeperioden fikk vi et skred av bøker og artikler viet diskusjonen omkring den såkalte narsissistiske kulturen, en kultur preget av egosentrert atferd og nytelse. Det uskyldsrene norske sosialdemokratiske systemet, ennå med rester av blandingsøkonomi og fellesskapsløsninger, sto for de fleste av oss som vesensforskjellig fra det amerikanske, rendyrkede kapitalistiske «sin egen lykkes smed»-samfunnet. I det samfunnet, med sitt fokus på «the self made man», var en slik narsissistisk grunnleggende egenskap ikke bare en fordel, men en forutsetning for suksess. Et fremtredende trekk ved samfunnet i dag synes å være egen nytelse, gjerne på andres bekostning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer