KOMMENTARER

Et radikalt blindspor

Ultra-konservative Islam Net er på få år blitt Norges største muslimske ungdomsorganisasjon. De hører allerede hjemme på historiens skraphaug, skriver Geir Ramnefjell.

LEDER: En del unge norske muslimer mener salafismen representerer et «autentisk» og «sant» islam - uavhengig av sosial, politisk og historisk kontekst. Uten kildebelegg hevder Qureshi at Islam Nets holdninger er dominerende blant verdens muslimer. Foto: Islam Net
LEDER: En del unge norske muslimer mener salafismen representerer et «autentisk» og «sant» islam - uavhengig av sosial, politisk og historisk kontekst. Uten kildebelegg hevder Qureshi at Islam Nets holdninger er dominerende blant verdens muslimer. Foto: Islam Net Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mange mennesker i Norge ser i løpet av oppveksten ekstreme grupperinger på nært hold. De er ikke uvanlige. Selv så jeg to der jeg vokste opp på fredelige Nordstrand i Oslo: nynazister, for det meste helt vanlige gutter og jenter som viklet seg inn i miljøet - som imploderte ved hjelp av forebyggende politiarbeid, og ikke minst drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia. Det andre var den radikale, kristne bevegelsen Guds lam - som med koordinert skolesøking dannet et miljø på min videregående skole. De talte i tunger, rakk opp hånda i naturfagstimen og protesterte på utviklingslæren - og tolket Bibelen fullstendig bokstavtro. Guds lam kirke gikk i oppløsning fra rundt 2004 da stadig flere avhoppere kom med sterk kritikk av ledelsen og det de oppfattet som sekteriske trekk. Meningheten ble nedlagt i 2007.

Jeg kjente folk som ble involvert i miljøene. Det var vondt og uforståelig, og jeg har den dag i dag vanskelig for å forstå hvorfor det skjedde.

I dag opplever mange unge mennesker Islam Nets teologiske svermerier på nært hold. Det skjer i et land der integreringen har gått relativt godt - antallet innvandrere i arbeid er det høyeste i noe OECD-land, og offentlige utredninger viser at innvandrerbefolkningens holdninger blir mer lik våre holdninger jo lenger de bor her - de blir mindre religiøse, mer demokratiske og mer individualistiske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer