Et radikalt blindspor

Ultra-konservative Islam Net er på få år blitt Norges største muslimske ungdomsorganisasjon. De hører allerede hjemme på historiens skraphaug, skriver Geir Ramnefjell.

LEDER: En del unge norske muslimer mener salafismen representerer et «autentisk» og «sant» islam - uavhengig av sosial, politisk og historisk kontekst. Uten kildebelegg hevder Qureshi at Islam Nets holdninger er dominerende blant verdens muslimer. Foto: Islam Net
LEDER: En del unge norske muslimer mener salafismen representerer et «autentisk» og «sant» islam - uavhengig av sosial, politisk og historisk kontekst. Uten kildebelegg hevder Qureshi at Islam Nets holdninger er dominerende blant verdens muslimer. Foto: Islam NetVis mer
Kommentar

Mange mennesker i Norge ser i løpet av oppveksten ekstreme grupperinger på nært hold. De er ikke uvanlige. Selv så jeg to der jeg vokste opp på fredelige Nordstrand i Oslo: nynazister, for det meste helt vanlige gutter og jenter som viklet seg inn i miljøet - som imploderte ved hjelp av forebyggende politiarbeid, og ikke minst drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia. Det andre var den radikale, kristne bevegelsen Guds lam - som med koordinert skolesøking dannet et miljø på min videregående skole. De talte i tunger, rakk opp hånda i naturfagstimen og protesterte på utviklingslæren - og tolket Bibelen fullstendig bokstavtro. Guds lam kirke gikk i oppløsning fra rundt 2004 da stadig flere avhoppere kom med sterk kritikk av ledelsen og det de oppfattet som sekteriske trekk. Meningheten ble nedlagt i 2007.

Jeg kjente folk som ble involvert i miljøene. Det var vondt og uforståelig, og jeg har den dag i dag vanskelig for å forstå hvorfor det skjedde.

I dag opplever mange unge mennesker Islam Nets teologiske svermerier på nært hold. Det skjer i et land der integreringen har gått relativt godt - antallet innvandrere i arbeid er det høyeste i noe OECD-land, og offentlige utredninger viser at innvandrerbefolkningens holdninger blir mer lik våre holdninger jo lenger de bor her - de blir mindre religiøse, mer demokratiske og mer individualistiske.

Likevel rekker 1500 unge menn på Islam Nets fredskonferanse opp hånda når de blir spurt: Dersom Koranen sier at dødstraff, om det er steining for utroskap eller hva som helst, er den beste mulige straffen - bør ikke det brukes over hele verden?

Dette er ungdom som har gått på norske skoler, og som er godt klar over hvor ekstremt budskapet til organisasjonens leder, Fahad Qureshi er. Hvorfor fenger han dem?

Det er gjort lite forskning på området, men nylig publiserte forskerne Sindre Bangstad og Marius Linge en svært interessant artikkel i Universitetsforlagets tidsskrift Kirke og Kultur: «Islam Net - puritansk salafisme i Norge». De mener det er grunn til å anta at dette er den største muslimske ungdomsorganisasjonen i Norge, med rundt 2000 medlemmer - der riktignok kun en liten kjerne kan regnes som dedikerte salafister. Puritanske salafister karakteriseres ved et ultra-konservativt kvinnesyn og sterke antipatier overfor homofile som andre (muslimske og ikke-muslimske) minoriteter, skriver de to. Tiltrekningskraften? Den består i at en del unge norske muslimer mener salafismen representerer et «autentisk» og «sant» islam - uavhengig av sosial, politisk og historisk kontekst. Uten kildebelegg hevder Qureshi at Islam Nets holdninger er dominerende blant verdens muslimer. Det bruker han som grunnlag for et merkelig argument om at Antirasistisk senter er rasistiske, når de nylig skrev en kronikk her i avisa at Islam Net sprer hat med sine holdninger. De stempler en hel gruppe, mener han - og understreker dermed organisasjonens offernarrativ. Samme logikk påføres påstanden om at dødsstraff og steining for utroskap ikke er ekstremt - fordi det er vanlig blant muslimer. Slik taler en mann som har sitt ene øye stirrende blindt på religionen.

Kanskje litt overraskende er Islam Nets medlemsmasse dominert av unge kvinner med somalisk bakgrunn. Det er ikke påvist noen sammenheng, men det er påfallende at de to unge søstrene som nylig skal ha reist til Syria for å bidra i borgerkrigen - har somalisk bakgrunn. Islam Net er klare på at de ikke støtter terror, eller noen form for vold. Men de er ideologiske brødre og søstre til voldsromantikerne i Profetens Umma, og forkynner et ønske om å innføre en islamsk stat med menneskerettighetsstridige kriminalstraffer. Forvirringen er total når steining og dødsstraff får enstemmig oppslutning på en «fredskonferanse».

På samme måte som det var vondt å se skolekamerater bli nynazister og Guds lam, må det være fælt for ungdommer i dag å se venner bli slukt av et steinalderlig religiøst verdensbilde. Vi skylder dem å ta problemet på alvor. Det er tragisk når unge mennesker forfølger en personlig blindgate. Det er flere ting vi kan gjøre:

Først og fremst bør ikke det offentlige være med å finansiere Islam Net, slik Landsforeningen for Norges barne og ungdomsorganisasjoner gjorde i 2011. De fordeler tippemidler, og ga dem 280 000 kroner til organisasjonsutvikling.

Forebyggende arbeid mot radikalisering bør organiseres profesjonelt, men politiet er antakelig ikke de rette til å gjennomføre det denne gangen - slik de gjorde på Manglerud politstasjon mot nynazisme på 90-tallet. Moskeene og religiøse organisasjoner bør ta initiativet - og få midler til å gjennomføre det. Det er en viktig samfunnsoppgave. Som Antirasistisk senter har påpekt, forsterker radikale bevegelser hverandre. Antiislamistiske miljøer får næring av radikale, muslimske miljøer.

Vi trenger også mer kunnskap, derfor bør forskningsprosjekter om muslimsk radikalisering prioriteres.

Ekstrem politisk/religiøs radikalisering er en personlig ulykke, og en ødeleggende samfunnskraft. Puritansk salafistisme er trolig kommet for å bli, men vi må hjelpe den til å bli akkurat så marginalisert og irrelevant som den fortjener å være.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.