Et rasistisk folk?

Fram med mentometerknappene.

FOLKETS FAVORITT: Nesten en million nordmenn så Stella Mwangi i forrige helgs Melodi Grand Prix. Norsk-kenyaneren ble folkets favoritt.Foto: Håkon Eikesdal
FOLKETS FAVORITT: Nesten en million nordmenn så Stella Mwangi i forrige helgs Melodi Grand Prix. Norsk-kenyaneren ble folkets favoritt.Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En myte om det norske folk er at hvis du skraper litt i overflaten, så trer det brune fram. Det vaker visst rundt i store deler av det politiske landskapet, slik at vi like gjerne kan si «det er typisk norsk å være rasist», som «folk flest er rasister».

Jeg har vokst opp med å lære at det store flertall av nordmenn under krigen var mest opptatt av å passe sine egne saker, og at det sannsynligvis er en relativt stor, konstant andel av oss som er patologisk fremmedfiendtlige.

På Nordstrand i Oslo, der jeg kommer fra, fikk dessuten nynazismen en boom midt på 90-tallet — slik at jeg kunne oppleve å være på en hjemme alene-fest der flere av deltakerne fant det for godt å stå fram som nyfrelste nazister. 15-åringer som var blitt stolte medlemmer av Vigrid eller andre grupper med norrønt-klingende navn — et minne som gjorde at jeg fikk en helt overraskende vond følelsesmessig reaksjon første jeg gang så opptaket av norske soldater i Afghanistan som taktfast ropte «Til Valhall» med maskingeværene i lufta.

Min status som hardt inngrodd skeptiker til det norske folks åpenhet, har likevel møtt noen motforestillinger i det siste. Det viser seg nemlig at folkets favoritter nå gjerne kan være norsk-kenyanske, eller tyskfødte med sørafrikanske foreldre. Noe av det fascinerende med tv-program som «Melodi Grand Prix» og «Skal vi danse» er at folket bestemmer — og de valgte nylig Stella Mwangi som vinner av siste ordinære delfinale i MGP, og for noen år siden Tshawe Baqwa som vinner av «Skal vi danse».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer