Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Et regime foran undergangen

Erna Solbergs prosjekt har fra start hatt en innebygd brist: Det politiske spennet fra Frp til Venstre er for langt og derfor ikke bærekraftig. Derfor står regjeringen for fall.

NÆRMERE EN KRISE: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) under partilederdebattenS på TV2. Nå sprekker regjeringen opp fra innsiden.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NÆRMERE EN KRISE: Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) under partilederdebattenS på TV2. Nå sprekker regjeringen opp fra innsiden.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Lenge ulmet det i regjeringen. Nå er det full fyr. Det begynte med den interne striden om bompenger. Den pågikk for åpen scene i ukesvis før Erna Solberg satte foten ned. Måten hun gjorde det på, var i seg selv oppsiktsvekkende. Statsministeren stilte kabinettspørsmål i sin egen regjering på en pressekonferanse. Uten å vite om de andre partiene i regjeringen ville akseptere hennes ultimatum og fredsplan. Noe liknende har aldri skjedd i norsk politikk tidligere.

ABID RAJA: En spent Abid Raja er ankommet Venstres valgvake. Han sier partilederens posisjon ikke er et tema i kveld. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Freden ble kortvarig. Valget ble et nederlag for alle de fire regjeringspartiene. Det er aldri noe godt utgangspunkt for en regjering der fire partier både skal samarbeide og markere egen politikk. Det gikk da heller ikke lang tid før Venstre og Frp igjen var i tottene på hverandre. Nå var det Venstres Abid Raja som kastet bensin på bålet. Han beskyldte Frp for å spre «brun propaganda» under valgkampen. Sist helg ba Erna Solberg Venstre og Frp om å roe seg, men til ingen nytte. Tvert imot eksploderte motsetningene for åpen scene med krav om unnskyldning (fremsatt av Frp) og en like klar avvisning (Fra Venstre- leder Trine Skei Grande). I dag fyrte Abid Raja på nytt av en ny salve der han skrev at det stinker av Frps retorikk.

Det som pågår er et høyt spill som kan ende med at dagens regjering forliser. I Venstre handler det i høy grad om hvem som skal lede partiet. Rajas utspill kan ikke forstås uten at det settes i sammenheng med hans ambisjoner om å etterfølge Skei Grande. Kan et liberalt parti samarbeide med et parti som de mener driver brun, rasistisk propaganda og har en retorikk som stinker? Selvsagt ikke. Her knyttes lederspørsmålet og deltakelse i regjering sammen i en stram knute.

Det er ikke noen søndagsskole i Frp heller. F. eks. vil Carl I. Hagen endre både regjeringens politiske grunnlag og dens måte å arbeide på. Alle partier må få store muligheter til å markere egen politikk, ellers går det mot havari i 2021, sier han. Det virker som et forslag om å gjøre anarki til regjeringsplattform.

Situasjonen er alvorlig for statsminister Erna Solberg. Hennes store prosjekt om en borgerlig flertallsregjering ble realisert, men nå sprekker visjonen. Planen har fra start hatt en innebygd brist: Det politiske spennet fra Frp til Venstre er for langt og derfor ikke bærekraftig. Derfor står regjeringen for fall.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling