Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonsskandalen i Brasil

Et regime i Brasil foran undergangen

Bare velgerne kan redde Brasil fra en politisk og en økonomisk elite som så grådige har ført landet inn i en etisk sump, skriver Einar Hagvaag.

ENDELØS KRISE: «Ut med Temer!» krever demonstranter i São Paulo. Det historiske slagordet om nyvalg fra diktaturets dødskamp i 1984 lyder også i gatene. Bare velgerne kan lege et råttent regime. Foto: AP / NTB Scanpix / Andre Penner
ENDELØS KRISE: «Ut med Temer!» krever demonstranter i São Paulo. Det historiske slagordet om nyvalg fra diktaturets dødskamp i 1984 lyder også i gatene. Bare velgerne kan lege et råttent regime. Foto: AP / NTB Scanpix / Andre Penner Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gatene i flere byer i Brasil høres nå et rop med en mektig historisk gjenklang: «Diretas, já!» Det er slagordet fra 1984, på slutten av det da tjue år lange militære diktaturet, som fikk titusener ut i gatene: «Direkte (president-valg) nå!»

Høyesterett har åpnet for å sette president Michel Temer under etterforskning. Hans stilling er så godt som håpløs. Men han har sagt: «Jeg går ikke av. Jeg gjentar: Jeg går ikke av.» Lørdag kveld krevde han i fjernsyn at Høyesterett stanser etterforskning mot ham.

I storavisa A Folha de São Paulo skriver en kommentator: «Talen fra Temer er et ekko fra Nixon». En annen skriver: «En zombi i Planalto». (Planalto er president-palasset.) En tredje skriver: «President uten stemme og uten regjering». En fjerde spør: «Noen som orker å regjere?»

I storavisa O Globo, i Rio de Janeiro, som avslørte den siste skandalen, skriver en kommentator: «Enden for regjeringa». En annen skriver: «Det er slutt». På lederplass skriver O Globo, som mer eller mindre har støttet Temer tidligere: «Ingen borger, vel vitende om medborgernes plikter, kan la være å innse at presidenten har mistet de moralske, etiske, politiske og administrative kravene for å fortsette å regjere Brasil.»

Det er ille for verden og Sør-Amerika når et så stort land som Brasil, verdens niende største økonomi, opplever mer enn et års full politisk krise, som ingen ende vil ta. Men verst er det opplagt for brasilianerne.

Republikken Brasil råtner fra toppen av samfunnspyramiden. Griske politiske ledere og de mektigste og feiteste toppene i næringslivet har i årevis forsynt seg kraftig av samfunnets felles rikdom gjennom sine hemmelige nettverk. Men, som kjent, man kan ikke lure «alle» hele tida.

Modig har påtalemakta og rettsvesenet møysommelig gjennom «Operasjon Bilvask» («Lava Jato») rullet opp den enorme Petrobras-skandalen, «alle korrupsjonsskandalers mor», hvor store selskaper får overbetalte oppdrag fra dette statsoljeselskapet mot å betale en del av fortjenesten til politiske partier og rett i lommene på politiske ledere.

De som mai i fjor avsatte den folkevalgte presidenten Dilma Rousseff gjennom riksrett, under det falske påskuddet å redde Republikkens politiske institusjoner, er nå grundig avslørt. De handlet ikke i god tro, men for å hevne seg politisk på Rousseff og Arbeidernes Parti (PT), som hadde styrt landet i mer enn 13 år. De misbrukte Grunnloven til å fradømme henne embetet i Riksretten for å ha «forskjønnet» nasjonalregnskapet, ikke akkurat et uvanlig knep. Det var et «parlamentarisk kupp» i et president-regime.

Eduardo Cunha, den tidligere presidenten i Deputertkammeret, som utløste og styrte kuppet mot Dilma, ble like etterpå avsatt av Høyesterett som den største skurken av dem alle, avsatt fordi han mangler den moral som kreves i vervet. I mars ble han dømt til 15 års fengsel. Der sitter han på mange farlige hemmeligheter.

I mars hadde Temer et møte i presidentens bolig med to brødre som styrer verdens største biff-eksportør, der den ene sier at han betaler «månedslønn» til fengslede Cunha for å få ham til å holde kjeft om det han vet. «Dette må du fortsette med. Greitt?» sier Temer, i et lydopptak. Nå har riksadvokat Rodrigo Janot fått godkjenning fra høyesterettsjustitiarius Edson Fachin til å etterforske Temer. Temer var, som visepresident, den som rykket opp til president da Rousseff ble avsatt. Både Cunha og Temer tilhører Partiet til den Demokratiske Brasilianske Bevegelsen (PMDB).

I tillegg har Høyesterett nylig godkjent etterforskning av åtte statsråder, 24 senatorer og 39 deputerte i forbindelse med Petrobras-skandalen. 53,7 prosent av de 513 deputerte og 55,6 prosent av de 81 senatorene som avsatte Rousseff har eller har hatt et oppgjør i rettsvesenet. Det er en politisk elite på «dødsleiet», skriver den spanske avisa El País, som også er stor i Brasil.

Temer kan til slutt trekke seg motvillig. Den Øverste Føderale Valgdomstolen kan frata ham embetet dersom han blir dømt for en annen anklage om ulovlig finansiering av valgkampen i 2014. En kjennelse er ventet 6. juni. Riksadvokaten kan sikte ham for lovbrudd i embetet, men da må det åpnes for riksrettssak, som må godkjennes av to tredels flertall i Deputertkammeret og også godkjennes av Senatet. I tillegg må det godkjennes av Høyesterett. En fjerde vei er om to tredels flertall i Deputertkammeret uten videre åpner for riksrett. Da vil Temer automatisk måtte fratre embetet i 180 dager, mens presidenten i Deputertkammeret, Rodrigo Maia, overtar som midlertidig president.

Men alt dette er for omstendelig for Brasil i så omfattende politisk krise. I tillegg er økonomien i et kraftig uføre. Landet tåler ikke en politisk lammelse som kan vare i et halvår eller mer. Man kan ikke tillate seg å vente til det planlagte valget av ny president neste år. Dersom Temer blir avsatt er det ifølge Grunnloven opp til Kongressen, som fullstendig mangler tillit blant velgerne, å velge ny president.

Det eneste fornuftige for Kongressen er å snarest mulig endre Grunnloven og åpne for et nyvalg av president. Men, det vil for mange av senatorene og de deputerte innebære å skrive sin egen politiske dødsdom.