LEDER

Et regulert arbeidsliv

For mange vil det nye arbeidslivet være økonomisk risikosport.

SAMARBEID:  NHO og LO vil samarbeide om et bærekraftig arbeidsmarked. Her tar NHO-sjef Kristin Skogen Lund imot LO-leder Gerd Kristiansen  før NHO-middagen. I bakgrunnen står Dag Terje Andersen (AP).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SAMARBEID: NHO og LO vil samarbeide om et bærekraftig arbeidsmarked. Her tar NHO-sjef Kristin Skogen Lund imot LO-leder Gerd Kristiansen før NHO-middagen. I bakgrunnen står Dag Terje Andersen (AP). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det nye arbeidslivet som ble presentert med stor entusiasme på NHOs årskonferanse

i går, høres både spennende og skremmende ut. Det er vanskelig å spå om framtida, men noen utviklingstrekk og trender har vi allerede fått smake på, slik som delingsøkonomi, løsarbeidere, roboter som erstatter manuelt arbeid og fjorårets nyord, det grønne skiftet. Samtidig vet vi at norsk næringsliv er tvunget til enorme omstillinger ettersom oljealderen er på hell. Det er grunn til en viss uro i overgangen til det nye.

Den gode nyheten er at nordmenn er omstillingsdyktig, og at Norge er godt rustet til å ta i bruk ny teknologi. Den dårlige er at mange vil falle utenfor i et arbeidsliv som stiller høyere krav til kompetanse og kunnskap,

og hvor den globale konkurransen øker på de fleste områder. Selv om NHO-konferansen fremhevet nye muligheter for verdiskapning, er det ikke gitt at det skjer i form av nye arbeidsplasser. Det blir garantert færre jobber som ikke krever høyere utdanning og spesiell kompetanse. Erna Solberg er med rette bekymret for at det nye arbeidslivet vil skape flere tapere.

Optimistiske innledere fortalte frammøtte at her er det bare å omfavne det nye, for det kommer, enten man liker det eller ikke. Enhver forstår at Norge verken kan eller er tjent med å stritte mot en digital revolusjon, og det gjør vi da heller ikke. Nordmenn er blant verdens største teknologientusiaster. Men vi har et valg i hvordan vi utvikler og regulerer framtidas arbeidsmarked. Derfor er det betryggende at det gode gamle trepartssamarbeidet, LO, NHO

og myndighetene, er seg bevisst at det fortsatt skal spille en

sentral rolle for å sikre et seriøst arbeidsliv.

Regjeringen har allerede varslet at den vil se på hvordan delingsøkonomien bedre kan reguleres både med tanke på skatter og avgifter og sikkerhet for forbrukere og arbeidstakere. En av de store utfordringene i fremtida blir økende grad av frilansere og løsarbeidere.

På NHO-konferansen ble det fremstilt som

en enestående mulighet til å «søke lykken» for den enkelte, men for mange vil det være en

økonomisk risikosport som ikke tjener andre

enn arbeidsgiver. Et regulert arbeidsliv og sosialt sikkerhetsnett har vært et norsk adelsmerke som har bidratt til inkludering og mindre forskjeller. Det må sikres også i det nye arbeidslivet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer