Anmeldelse: Monica Isakstuen, Mine venner

Et rent venninnehelvete

Det koker når Monica Isakstuen retter skytset mot kontrollerende og intimiderende venninneforhold, i sin nye, grensesprengende roman.

VENNEKRISE: I «Mine venner» dissekeres venninneforhold på hett og skarpt vis. Illustrasjonsfoto: SCANPIX / SHUTTERSTOCK
VENNEKRISE: I «Mine venner» dissekeres venninneforhold på hett og skarpt vis. Illustrasjonsfoto: SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Publisert

Mors raseri skremte store og små i Monica Isakstuens forrige roman, «Rase».

Også i årets bok, «Mine venner», er fortellerens sinne voldsomt til stede. Romanen sjokkåpner med et raseri av det vulkanske slaget. Fortelleren er blitt såret av bestevenninnen, og det koker.

Det ville raseriet rettes ikke utover, men imploderer i en makaber fantasi om å kveste venninnen, kaste henne over rekkverket:

«den lyden kommer jeg ikke til å glemme med det første/ tungt treverk inn i kjøttet/ hulter til bulter på det harde betonggulvet, bli liggende/ drittkjerring/ forsvinn/ jeg hater deg/ det er ikke vanskelig å ødelegge et annet menneske/ hvis du bare er/ sint nok»

Forakt og fordom

Situasjonen som utløser raseriet og alt som bor i raseriet – sorg, skam, selvbebreidelser, angst – er bruddet med ovenkvestede venninne. I lang tid har hun vært den eneste, den beste, som har støttet fortelleren gjennom alt av kjærester, samlivsbrudd, utroskap, angst og beven. Vært der, lyttet, gitt råd, alltid tilgjengelig.

Krisen kommer da fortelleren beslutter å bli hos kjæresten, til tross for de utallige timene venninnen har brukt på «å støtte deg ut av det jævlige forholdet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer