Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: USA-valg 2016

Et republikansk USA

Valget resulterte i at høyresiden har tatt over hele det amerikanske statsapparatet. 

STØRRE HANDLINGSROM: President Barack Obama møtte forrige uke påtroppende president Donald Trump, som vil få mye større handlingsrom enn Obama gjennom republikanernes flertall i både Senatet og Representantenes hus. Foto:  NTB Scanpix
STØRRE HANDLINGSROM: President Barack Obama møtte forrige uke påtroppende president Donald Trump, som vil få mye større handlingsrom enn Obama gjennom republikanernes flertall i både Senatet og Representantenes hus. Foto:  NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Valget av Donald Trump har sjokkert, men det er republikanernes erobring av hele maktapparatet som vil gi et endret USA.

Det er ingen grunn til å ta lett på Trumps inntog i Washington. At en presidentkandidat for verdens mektigste land kan bli valgt med å føre en så uansvarlig, hatefull, reaksjonær og lite detaljert valgkamp bør bekymre alle og enhver.

RÅDGIVER: Thor Steinhovden.
RÅDGIVER: Thor Steinhovden. Vis mer

Til tross for alt dette vil det faktisk ta en stund før vi vet de reelle konsekvensene av Trump som president. Vi vet ikke hvilke av hans slengbemerkninger i valgkampen som var nettopp dette eller faktiske valgløfter. Uforutsigbarheten hans kan slå begge veier, selv om jeg også er skeptisk.

Som andre populister har Trump blitt valgt på enkle virkelighetsbeskrivelser og urealistiske løsninger. Han har gjemt bort den kjipe, ærlige sannheten om at løsninger på utfordrende samfunnsproblemer aldri er enkle. Derfor vil også USAs 45. president måtte ty til symbolpolitikk, prioriteringer og bortforklaringer i tiden som kommer, og kanskje til og med det «skitneste» ordet i boka: kompromiss. Å drive valgkamp er én ting – å styre verdens mektigste land er fortsatt noe annet.

Det betyr ikke at de neste månedene, spesielt etter innsettelsen 20. januar, ikke vil bli turbulente. Trump har lovet radikale endringer overfor en velgerskare som forventer at disse faktisk gjennomføres. Og i tåka av overskrifter om Trumps triumf har det druknet litt at republikanerne tirsdag beholdt sine flertall i både Senatet og Representantenes hus. Det vil gi høyresiden muligheten til å igjen installere et konservativt flertall i Høyesterett, og kanskje styrke det ytterligere i årene som kommer.

Med andre ord resulterte valget i at høyresiden har tatt over hele det amerikanske statsapparatet. Akkurat som i Obamas første to år eksisterer nå «Checks and balances» mer i teori enn praksis, i hvert fall fram til mellomvalget i 2018.

Dette kan bety at Trump vil få gjennomført mye mer enn forventet av sin politikk, selv om den kan bli moderert av ansvarlige, republikanske stemmer i Kongressen. Tatt i betraktning hvordan de hittil har forholdt seg til Trump-fenomenet, er det grunn til forsiktig, men ikke særlig stor optimisme. Lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, gikk fort ut etter valget og lovet «et forent republikansk styre», mens senatsleder Mitch McConnell har vært mer tilbakeholden.

Uansett bør nordmenn forberede seg på endringer som mange av oss vil slite med å forstå. Det vil garantert komme politikk som vi vil oppfatte som kraftige tilbakeslag. Abort-spørsmål, Iran-avtalen, helseforsikring, LHBT-rettigheter, skatt, klimareguleringer og innvandringsspørsmål er saksområder hvor lovene kan endre seg radikalt, og det fort.

Jeg stålsetter meg for en tid der nordmenn trolig vil føle en større distanse til vår viktigste allierte, mindre forståelse for prioriteringene til amerikanske folkevalgte, større uenighet med USA i grunnleggende verdispørsmål, mangel på forståelse og beundring for presidenten. Kort fortalt vil det fort kunne minne om årene under George W. Bush. Under Obama de siste åtte årene har nordmenn hatt ferie fra en sånn situasjon. Nyt de neste to månedene – ferien er snart over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling