DEBATT

Debatt: USA-valg 2016

Et republikansk USA

Valget resulterte i at høyresiden har tatt over hele det amerikanske statsapparatet. 

STØRRE HANDLINGSROM: President Barack Obama møtte forrige uke påtroppende president Donald Trump, som vil få mye større handlingsrom enn Obama gjennom republikanernes flertall i både Senatet og Representantenes hus. Foto:  NTB Scanpix
STØRRE HANDLINGSROM: President Barack Obama møtte forrige uke påtroppende president Donald Trump, som vil få mye større handlingsrom enn Obama gjennom republikanernes flertall i både Senatet og Representantenes hus. Foto:  NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Valget av Donald Trump har sjokkert, men det er republikanernes erobring av hele maktapparatet som vil gi et endret USA.

Det er ingen grunn til å ta lett på Trumps inntog i Washington. At en presidentkandidat for verdens mektigste land kan bli valgt med å føre en så uansvarlig, hatefull, reaksjonær og lite detaljert valgkamp bør bekymre alle og enhver.

Til tross for alt dette vil det faktisk ta en stund før vi vet de reelle konsekvensene av Trump som president. Vi vet ikke hvilke av hans slengbemerkninger i valgkampen som var nettopp dette eller faktiske valgløfter. Uforutsigbarheten hans kan slå begge veier, selv om jeg også er skeptisk.

Som andre populister har Trump blitt valgt på enkle virkelighetsbeskrivelser og urealistiske løsninger. Han har gjemt bort den kjipe, ærlige sannheten om at løsninger på utfordrende samfunnsproblemer aldri er enkle. Derfor vil også USAs 45. president måtte ty til symbolpolitikk, prioriteringer og bortforklaringer i tiden som kommer, og kanskje til og med det «skitneste» ordet i boka: kompromiss. Å drive valgkamp er én ting – å styre verdens mektigste land er fortsatt noe annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer