Et rettferdig valg vil trolig gi flertall for Aung San Suu Kyi. Nå presser generalene henne ut på sidelinja

Nekter å gi opp sine privilegier.

MEST POPULÆR: Aung San Suu Kyi er den burmesiske demokratibevegelsens leder. Nå er demokratiprosessen rullet tilbake. AFP PHOTO / Ye Aung THU / Scanpix
MEST POPULÆR: Aung San Suu Kyi er den burmesiske demokratibevegelsens leder. Nå er demokratiprosessen rullet tilbake. AFP PHOTO / Ye Aung THU / ScanpixVis mer
Kommentar

Det var ved parlamentsvalget 8. november demokratiprosessen i Burma skulle spikres. Da skulle det gjennomføres et rettferdig valg som ville gi et parlament som kunne innføre grunnlovsreformer som i sin tid kunne føre til virkelig demokrati.[bilde=1, right]

Men da de militære i forrige uke omringet partihovedkvarteret til de militæres parti, og avsatte Shwe Mann som partileder, ble demokratiprosessen skrudd mange hakk tilbake. Grunnen er trolig at Mann gikk for langt i sin tilnærming til opposisjonen. Det ble for mye for hæren, som har styrt Burma siden 1962.

Den burmesiske demokratiprosessen er vanskelig, men enkelt handler det om at generalene har vært villige til å gi opp sitt maktmonopol mot å liberalisere det politiske livet, slippe opposisjonsleder Aung San Suu Kyi ut av husarrest, og stake ut veien mot demokrati, mot å få anerkjennelse, bistand og investeringer fra andre land enn Kina.

Uavhengighet fra Kina har vært motivet til generalene for at enkelte av dem byttet ut uniformen med dress og slips, slik som den avsatte partileder Shwe Mann og president Thein Sein gjorde.

Ville frata generalene monopol på makt Men da det kom til stykket var generalenes demokratiske sinnelag begrenset. Det er det sparkingen av Shwe Mann handler om. De siste månedene har Shwe Mann åpnet for reformer som ville frata generalene deres monopol på makt. Det handler om grunnloven, og den burmesiske grunnloven gir de militære vide fullmakter.

En av dem er at det er de militære som utnevner ministre, en annen er at de militære når som helst kan gripe inn med unntakstilstand, den tredje er at hæren automatisk besitter 25 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen, og den fjerde at grunnloven krever at mer enn 75 prosent av nasjonalforsamlingen stemmer ja til grunnlovsreformer.

De siste månedene har Shwe Mann åpnet for at et flertall på 70 prosent skulle være nok for å endre grunnloven. Det betyr at det faktisk ville være mulig å endre grunnloven selv om hæren var imot det.

Det var dette det handlet om da Shwe Mann ble avsatt i forrige uke. Mye tyder på at generalene ikke ville - da det kom til stykket - gi fra seg sitt maktmonopol likevel. Da det ble alvor - for å si det på en måte som en general må forstå - trakk de seg tilbake.[bilde=2, right]

- Ingen reformpresident Hvor står så den burmesiske demokratiprosessen etter den dramatiske vendingen prosessen tok i forrige uke? Opposisjonsleder og Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi sa tirsdag at sparkingen av Shwe Mann viste «hvem som er fiende og hvem som er alliert».

Daglig leder i Den norske Burmakomiteen, Audun Aagre, sier at sparkingen av Shwe Mann viser at president Thein Sein viser ansikt. At han ikke er den reformpresidenten som han har framstilt seg som, og som har gjort at verden har åpnet seg for Burma.

Valget i november vil gi en sterk indikasjon om hvor Burma går. Vil de militære jukse, eller vil de ta sjansen på å arrangere et rettferdig valg? Et rettferdig valg vil trolig gi rent flertall for Aung San Suu Kyi og hennes Nasjonale liga for demokrati. De etniske minoritetene vil vinne i de regionene der de holder til, og Suu Kyis nasjonale liga vil vinne i resten av landet. I det første frie valget etter at demokratiprosessen startet i 2011, et suppleringsvalg i 2012, vant Suu Kyis parti 43 av de 44 plassene som var på valg, og Suu Kyi var en av de nyvalgte parlamentarikerne.

Burmesisk drama Til sjuende og sist handler sparkingen av Shwe Mann også om kontrollen av parlamentet og om hvem som skal være president etter valget. Etter et komplisert valgsystem er det parlamentet som til slutt velger president i Burma. Et parlament dominert av Suu Kyis parti vil kunne avsette president Thein Sein, så sparkingen av Shwe Mann kan også ha handlet om den sittende presidentens politiske liv.

Thein Sein kunne lett fått sparken etter et åpent og demokratisk valg, og bli erstattet av Shwe Mann. Shwe Manns manøvrering i retning av Suu Kyi gjør at det ville vært sannsynlig at han ville fått støtte som presidentkandidat av Suu Kyis parti.

Vi er ikke tilbake til start i det burmesiske dramaet. Men det er ganske åpent hva som nå vil skje. Burmas generaler har fått det de aller mest ville ha, nemlig vestlig bistand og vestlige investeringer som balanserer den dominansen Kina tidligere hadde. Skal de nå stille klokka tilbake? Skal de prøve å balansere demokrati og diktatur? Det vet vi ennå ikke.

AVSATT: Demokratiprosessen i Burma ble satt mange hakk tilbake da de militære i forrige uke omringet partihovedkvarteret til de militæres parti, og avsatte Shwe Mann som partileder, skriver Morten Strand. Foto: NTB Scanpix / Xinhua
AVSATT: Demokratiprosessen i Burma ble satt mange hakk tilbake da de militære i forrige uke omringet partihovedkvarteret til de militæres parti, og avsatte Shwe Mann som partileder, skriver Morten Strand. Foto: NTB Scanpix / Xinhua Vis mer
INGEN REFORMPRESIDENT: Daglig leder i Den norske Burmakomiteen, Audun Aagre, sier at sparkingen av Shwe Mann viser at president Thein Sein viser ansikt. At han ikke er den reformpresidenten som han har framstilt seg som, og som har gjort at verden har åpnet seg for Burma. Bildet viser Sein og Goodwill-ambassadør Angelina Jolie 29. juli i år. Foto: NTB Scanpix / EPA
INGEN REFORMPRESIDENT: Daglig leder i Den norske Burmakomiteen, Audun Aagre, sier at sparkingen av Shwe Mann viser at president Thein Sein viser ansikt. At han ikke er den reformpresidenten som han har framstilt seg som, og som har gjort at verden har åpnet seg for Burma. Bildet viser Sein og Goodwill-ambassadør Angelina Jolie 29. juli i år. Foto: NTB Scanpix / EPA Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.