Et rød-grønt luftslott

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen erklærer markedsfundamentalismen fallitt og serverer krisepakke innenlands. Utenlands skal derimot mennesker og miljø i møte med norske bedrifter være prisgitt de gamle mekanismene. Det er det mest historiske ved regjeringens første stortingsmelding om næringslivets samfunnsansvar.

I sin kronikk i Dagbladet 29.01 kritiserer professor Atle Midttun regjeringens Stortingsmelding om bedrifters samfunnsansvar. Midttun har mange gode poenger, men fanger ikke opp all kritikken mot meldingen.

– Markedsfundamentalismen har spilt fallitt. Tiden er kommet for politisk styring og effektiv regulering, sa Kristin Halvorsen da regjeringens krisepakke ble lagt frem. Det samme sa Jonas Gahr Støre da han oppsummerte Oslo Conference on Decent Work, og viste til tre forhold som må på plass: Bedre lovgivning, nasjonal implementering og involvering av sivilsamfunnet.

Det er tverrpolitisk oppslutning om politisk styring for å komme på rett kjøl etter finanskrisen. Men for aktivitetene som finansverdenen investerer pengene i, som ofte foregår i land med manglende evne og vilje til å beskytte mennesker og miljø, er det visst fortsatt markedsfundamentalismen som skal rå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.