KOMMENTARER

Politisk streik:

Et rop om hjelp

I dag streiker fagbevegelsen for å forby bemanningsbyråer i Oslo-området. Det er et alvorlig rop om hjelp, skriver Ola Magnussen Rydje.

Et rop om hjelp
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ti tusen arbeidere fra tjue fagforeninger og fjorten forbund gikk i dag til politisk streik mot innleie av arbeidskraft i byggebransjen. Formålet er å bli kvitt bruken av midlertidige ansettelser gjennom bemanningsbyråer. Omfattende lovbrudd på arbeidstidsbestemmelser, ulovlig overtid og ulovlig bruk av innleie er noen av anklagene fagbevegelsen i dag retter mot bransjen.

Støtten fra partiene på venstresiden har ikke latt vente på seg. Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Løvebakkens eneste kommunist, Bjørnar Moxnes (Rødt), har tatt konflikten til Stortinget. Alle har foreslått en form for forbud mot innleie, noe også Senterpartiet foreslo tilbake i 2016.

Denne gangen er det Lysbakken og SV som går lengst. Partiet foreslår et landsomfattende forbud mot hele bemanningsbransjen - ikke bare et midlertidig forbud som begrenser seg til bygg- og anlegg i Oslo, som er forslaget fra Rødt og Arbeiderpartiet.

Frontene er steile og ordbruken hard, mellom fagbevegelsen og opposisjonen, og arbeidsgiverorganisasjonene og regjeringen. Store deler av konflikten er i det hele en skyttergravskrig vi har sett før. Striden føres langs velkjente linjer, som hvorvidt man skal ta hensyn til fleksibilitet eller forutsigbarhet, og fast ansettelse versus «få en fot innafor arbeidslivet».

Men kampen er hard om hvilken virkelighetsbeskrivelse av bransjen som skal få feste seg. NHO Service og regjeringen nøler ikke med å gjenta at bemanningsbransjen bare står for mellom en og to prosent av årsverkene på landsbasis. Underforstått er det at dette ikke er et fenomen som kan kalles omfattende. Problemet med dette tallet er at det teller alle bransjer, noe som undergraver hyppigheten i byggebransjen, som denne streiken handler om.

Fellesforbundet har derfor svart med en egenprodusert tilsynsrapport fra Oslo der de slår fast at omfanget av innleie på bygg- og anleggsplasser i Oslo er enormt. Den viser at flertallet blant arbeidstakerne er innleid på noen anlegg, og at andelen innleie i byggebransjen i Oslo er på hele førti prosent. Hele 85 prosent av innleien er dessuten ulovlig, ifølge Fellesforbundet.

NHO Service kaller Fellesforbundet-rapporten «forskning i anførselstegn», noe de trolig har rett i. Ifølge FAFO ligger tallet på innleide i byggebransjen i Oslo et sted mellom 11 og 18 prosent. Økningen har riktignok vært kraftig de siste årene, men ingen statistikk viser at nær halvparten av de ansatte i bransjen er innleid fra bemanningsbyråer. FAFO har ingen oversikt over bruken av ulovlig innleie.

Men ifølge forsker Kristine Nergaard i FAFO er det uansett en lek med tall og beregningsgrunnlag. Det er rett og slett vanskelig å vite sikkert. Det er også noe av kjernen i konflikten, og en av de store årsakene til at fagbevegelsen streiker i utgangspunktet: Vi vet for lite om tilstanden i bransjen, rett og slett fordi den får for lite oppmerksomhet - fra myndigheter, tilsyn og pressen.

Streiken er ikke bare en protest mot midlertidighet, dårlige arbeidsforhold og utnytting. Den er også et alvorlig rop om hjelp til politiske myndigheter om at byggebransjen fortjener et kraftig søkelys de neste åra. Mangel på viten betyr ikke at tilstanden ikke er begredelig. Og selv om mange byråer holder seg innenfor lovens rammer, er lovens rammer forholdsvis vage. I en slik limbo kommer de useriøse aktørene på frammarsj.

De som bokstavelig talt bygger landet fortjener selv en trygg grunn å stå på. Norsk, svensk eller polsk pass, fersk eller erfaren i arbeidslivet, faglært i Norge eller utenfor våre grenser: Behovet for trygghet, forutsigbarhet og en anstendig tilknytning til arbeidslivet er lik enten du heter Tor eller Tomasz.

SVs forslag om et landsdekkende forbud mot bemanningsbransjen er nok likevel mer populistisk enn gjennomtenkt. Det vil ramme bransjer og arbeidstakere som både opptrer seriøst, og som har et behov for innleie. Et midlertidig forbud i byggebransjen i Oslo bør imidlertid vurderes for å få kontroll over bruken, byråene og tilsynet. Hvis trenden er at man i marsjfart går vekk fra fast ansettelse som hovedregel, bør vi møte det med kraftige tiltak som kan bryte trenden.

Det lar seg også gjøre innenfor lovens rammer, og antakeligvis i praksis, etter modell fra for eksempel Tyskland. Der er det forbudt for bemanningsbyråer å leie ut arbeidskraft til byggebransjen, og for bedrifter å leie inn fra byråer. Det er imidlertid lov å leie fra til og fra hverandre dersom bedriften får tillatelse fra myndighetene, og er omfattet av samme tariffavtale.

Men midlertidig forbud bør på ingen måte bli en hvilepute. Som også sosialdemokraten Støre vet, holder det ikke å bare forby noe man ikke liker. Det må nok noe så kjedelig som kontinuerlig tilsyn, kontroll, fagorganisering og lovoppdatering til for å få bukt med alle problemene i en bransje som fortjener bedre enn i dag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer