Et rungende nei til legalisering

- Vi kan nå konstatere at legaliseringstilhengernes idé om samme regler for narkotika som for alkohol og tobakk ikke har støtte.

OVER LANDEGRENSENE: Toll og politi klarer å stanse mellom 40 og 50 prosent av narkotikaen som har Norge som endemål. Det er ganske bra, skriver artikkelforfatterene. Illustrasjonsfoto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
OVER LANDEGRENSENE: Toll og politi klarer å stanse mellom 40 og 50 prosent av narkotikaen som har Norge som endemål. Det er ganske bra, skriver artikkelforfatterene. Illustrasjonsfoto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke faglige argumenter for legalisering av narkotikabruk, og land som har eksperimentert med legalisering eller avkriminalisering har fått problemer. Dette fremgår av høringsrunden etter Stoltenbergutvalgets narkotikautredning, der Norges samlede fagekspertise, mer enn 100 høringsinstanser, har avgitt uttalelse. Bildet som forøvrig trer frem er at narkotikasituasjon i Norge er i forsiktig bedring, at politiets og tollvesenets innsats bør forsterkes, og at minnelige tiltak overfor ungdom bør skje på rettslige premisser. Kort sagt: En klar majoritet ønsker verken legalisering eller avkriminalisering av narkotikabruk i Norge.

Narkotikastatus pr 2012 er at antall overdosedødsfall er redusert. Bruken av heroin har gått ned 20-30 prosent de siste 10 år. Bruken av cannabis går svakt ned, og antall unge mennesker som har forsøkt cannabis går sterkt nedover. Den sterke økingen i bruk av kokain er stanset. Norsk Narkotikapolitiforening med sine 2600 medlemmer hvorav 350 fra tollvesenet, har fulgt utviklingen tett, og kan konstatere at situasjonen langt fra er helsvart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer