GUIDE: Tuftebarten gir deg sin guide til en vellykket skilsmisse.
<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">&nbsp;Foto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX&nbsp;</span>
GUIDE: Tuftebarten gir deg sin guide til en vellykket skilsmisse.  Foto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX Vis mer

Et samlivsbrudd trenger ikke være så vanskelig. Det handler om kommunikasjon

Et hyggelig samlivsbrudd.

Meninger

Denne uken gikk jeg ut av et forhold som hadde vart i åtte år. Umiddelbart kan det høres veldig trist ut. Men det ble egentlig en veldig positiv opplevelse, og det kan jeg takke internett for.

Det er så mange gode råd på nettet. Særlig fra kommunikasjonsbransjen, som har noen hundre tusen blogger og artikler om hvordan man skal kommunisere bedre med hverandre. Som forberedelse trålet jeg derfor internett. Nå skal jeg dele disse rådene med deg.

Først søkte jeg på «hvordan fortelle partneren at det er slutt?». Der var det ikke så mye. Alle rådene var like vage og fulle av floskler. Men ett av dem fikk jeg bruk for:

«Vær relasjonelt modig», stod det. Derfor ventet jeg til det ble mørkt, og ba samboeren min titte ut av vinduet. Der hadde jeg plassert hundrevis av brennende telys slik at de tegnet et knust hjerte nede i bakgården. Mitt relasjonelle mot satte den perfekte stemningen.

Jeg hadde også gjort et annet google-søk: «how to give bad news to employees?» Det er vel omtrent det samme, tenkte jeg. Og jeg hadde rett. Amerikanerne kan dette faget bedre enn oss. Business-bloggen til Forbes, for eksempel, vet hvordan man serverer dårlige nyheter:

«Watch your body language: Avoiding eye contact, or fidgeting will send the wrong message». Jeg satte meg derfor på en stol, rettet meg opp i ryggen mens jeg beholdt øyekontakten.

«Let them know how the decision was made, who was consulted, what other possibilities were discussed.» Jeg sa jeg hadde tenkt på det en god stund. Og snakket med mamma om det. Og med Vegard. Og med Jon Morten. En stund hadde jeg vurdert å bare fortsette forholdet, uten å føle noe. Men nå hadde jeg bestemt jeg.

«Be direct and avoid mixed messages». Så sa jeg: Det er slutt, Nina. Og med slutt mener jeg finito.

«Thou shalt always put it in writing.» Selvfølgelig. Derfor hadde jeg også forberedt en powerpoint.

For at ingenting skulle overlates til tilfeldighetene, hadde jeg googlet «hvordan gjøre en god PowerPoint-presentasjon?». Også her var det mange gode råd:

«Bruk fontstørrelse 30.» Akkurat det var ikke noe problem, fordi PowerPoint hadde Calibri 32 som standardinnstilling.

«For å overbevise publikummet ditt er det ikke nok med fakta – du må vekke engasjement hos dem.» Første slide hadde den fengende overskriften «Hvorfor?» og jeg listet opp flere punkter som vekket engasjement:

  • Vi har vokst fra hverandre.
  • Jeg har ligget med Camilla.
  • – Sorry.
  • – Men jeg tenkte det var greit å være ærlig om det.

«Ha som tommelfingerregel at hver slide tar ca 2 minutter.» Et lurt tips. Når samboeren min rakk opp hånden midt under første slide, motsto jeg derfor fristelsen og sa at jeg ønsket å samle opp spørsmål til slutt.

Det siste rådet jeg fikk var «Bruk normalt språk. Unngå fagspråk og sjargonger.» Det var tydelig at publikum ikke hadde forberedt seg like godt som meg, fordi samboeren min hylte sjargonger til meg under hele presentasjonen.

Men alt i alt var en positiv opplevelse. Et samlivsbrudd trenger ikke være så vanskelig. Det handler om kommunikasjon.