Et sårbart system

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både politikere og fagpersoner sier de er sjokkert over at dømte kriminelle har kunnet bestille helseattester for å få mildere soning eller til og med slippe soning. Dagens Næringslivs avsløring av psykiateren Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøms lysskye virksomhet er dramatisk. Samtidig synes det som alarmen burde ha gått for lenge siden.

Daværende justisminister Hanne Harlem ble advart mot falske legeattester i Stortingets spørretime for snart seks år siden. Den gangen ble det vist til en konkret benådningssak, som var basert på en attest fra politianmeldte Pål Herlofsen. Sandstrøm har tidligere vært under etterforskning for lignende forhold. Nå hevder også politilege Stein Ikdal at man har vært skeptisk til Sandstrøms troverdighet i flere år. Hvorfor politi og helsemyndigheter ikke har anstrengt seg mer for å komme til bunns i de alvorlige ryktene som åpenbart har florert, er et mysterium.

Avsløringen rammer ikke bare navngitte fagpersoner, men hele systemet. Når et lite, privat fagmiljø har stor innflytelse på kriminelles soningsbetingelser, er det en ordning som inviterer til misbruk og korrupsjon. Kvalitetssikringen synes å være mangelfull, dels totalt fraværende. I andre land vurderes soningsdyktighet av offentlige klinikker. Det ville sørge for bedre kontroll og lik behandling. Rike kriminelle skal ikke kunne kjøpe seg fri fra soning, verken gjennom bestikkelser eller tilgang på de beste fagfolkene. Likhet for loven er selvfølgelig et grunnleggende prinsipp i rettssystemet, men her spiller også hensynet til ofrene en rolle.

Justisminister Knut Storberget har varslet en gjennomgang av systemet. Den enkleste måten å komme korrupsjon til livs på er å begrense eller fjerne muligheten til profitt. Derfor bør vurderingen av soningsdyktighet skje i offentlig regi innenfor faste rammer. Politi og helsemyndigheter må nå endelig gjøre sitt for å avdekke det fulle omganget av denne saken. Det er pinlig at det ikke er blitt gjort tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer