LEDER

Sjakk:

Et sjeldent dumt trekk

Ved å trekke på seg svensk lobbydrakt, blir norsk sjakk stemplet i år framover. Norsk frivillighet har heldigvis ingen tradisjon for det å kjøpe stemmer.

Stavanger  20190614.
Magnus Carlsen under den 9 runde i Norway chess 2019 i Stavanger konserthus.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Stavanger 20190614. Magnus Carlsen under den 9 runde i Norway chess 2019 i Stavanger konserthus. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De siste årene har det å spille sjakk fått kultstatus i det norske samfunnet. Det som før var et lukket miljø for spesielt interesserte, har åpnet seg og nådd et millionpublikum.

Denne endringen skyldes selvsagt den helt spesielle Magnus Carlsen og all han sportslige suksess, men med den norske verdensmesteren har det kommet noe mer enn forbløffende sterke resultater. Ved hjelp av topp produserte direktesendinger, vittige kommentatorer og feststemning, har sjakk blitt vår sport.

Denne posisjonen som ny nasjonalsport er plutselig på spill. På tinget i Norges Sjakkforbund søndag behandler delegatene et forslag om å si ja til en sponsoravtale med den svenske spillgiganten Kindred. Svenskene vil betale miljøet 50 millioner kroner i løpet av fem år om norsk sjakk sier seg villig til å bli en lobbyorganisasjon mot det norske spillmonopolet.

Meningen er at norske sjakkspillere skal argumentere for en endring av den eksisterende spillpolitikken slik at private utenlandske aktører får slippe til i konkurranse med Norsk Tipping.

Det kom som en overraskelse i sporten at ledelsen i Sjakkforbundet for noen uker siden sa ja til svenskenes tilbud. Allerede da var skepsisen stor i bevegelsen mot å fungere som lobbyister for produkter som det nå er forbudt å markedsføre med utgangspunkt i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer