Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Et skammens jubileum

STAVANGER (Dagbladet): Når Stavanger starter sitt Kielland-jubileum i dag, skjer det ikke med uplettet stolthet og hevet hode. Feiringen blir også et oppgjør med den dårlige behandlingen dikteren fikk av sine egne.

Fest og forfall

Ordfører og leder av jubileumskomiteen Leif Johan Sevland mener at byen bør føle skam i feiringen av sin største kunstner gjennom tidene.

- Jeg tror ikke Stavanger skal slå seg på brystet og rope hurra, etter den behandlingen Kielland fikk. Måten byen opptrådte på etter hans død er ikke noe å være stolt av, sier Sevland.

For det var mange som motarbeidet Kielland. Mens forfatteren ennå var i live, forhindret stortingsmenn fra Rogaland at han fikk diktergasje. Kielland hadde ikke vært lenge i graven da huset hans ble revet. Og da kultureliten i byen fikk reist en statue av mannen i 1928, gikk kunstneren konkurs mens kommunen nektet å betale for monumentet.

Bot og bedring

- Det er ikke tilfeldig at feiringen blir veldig offisiell, med kommunen som arrangør. Dette jubileet er bot og bedring. Vi ønsker å vise at vi er kommet på bedre tanker, sier Sevland.

Hans fremste ønske er at jubileet skal skape blest omkring Kielland som dikter og som menneske, slik at kunsten og kunstneren får ny aktualitet.

- Jeg ser fram til en levende Kielland-debatt, som vil gå gjennom hele året. Og så håper jeg det blir noen overraskelser underveis, sier ordføreren.

IKKE STOLT: Leif Johan Sevland, ordfører og leder av komiteen for Kielland-jubileet, synes at Stavanger bør skamme seg over behandlingen av Kielland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media