Et skittent sinn

Oscar er filmbransjens gjeveste. Men bak hver pris ligger så mye annet enn gjevt arbeid. Kyniske bakvaskelser må til for å få den gullbelagte mannen med hjem.

Å få en Oscar har en enorm betydning for en film. For en regissør betyr en nominasjon en rekke nye jobbtilbud. Det samme gjelder skuespillerne. Lønna stiger dessuten betraktelig får man en gullbelagt statuett i hende.

Et vakkert sinn

Fordi prisen er så viktig og så gjev, skjer det snusk i kulissene. Det har det gjort i alle år.

Dette året dreier det seg mye om «Et vakkert sinn», filmen som handler om den schizofrene matematikeren John Nash. Det som foregår beskrives av mange som den mest skitne kampanjen i hele oscarhistorien.

Ingen håndfaste beviser til tross. De kaller det en hviskende kampanje.

Så virkningsfull skal kampanjen ha vært, at den er grunnen til at John Nash nylig stilte opp på «60 minutes» på amerikansk riksdekkende TV. Han måtte få slutt på hviskingen som har blitt til perverse hyl.

Kampanjemakerne, de såkalte spin doctors, muligens de store Oscar-konkurrentene, «noen», har anklaget Nash for å være både anti-semitt, homofil og en dårlig far.

I media har historiene haglet om Nash' klanderverdige liv. Jødene som sitter i Akademiet, får frysninger av mindre. Og problemet er ettersigende at folkene bak filmen har forandra livshistorien til hovedpersonen for filmens del.

- Å sitere ting John har sagt mens han var innlagt, i et tidsrom han var fullstendig satt ut av sykdommen, er hinsides uansvarlig. Oscar skal handle om jobben du har gjort som skuespiller, sier en meget irritert Russel Crowe, som spiller Nobelpris-vinneren John Nash.

Crowe er nominert til en av de gjeveste oscarstatuettene. Prisen for beste mannlige hovedrolle. Mange har lyst til å slå kloa i den.

Ron Howard, Sjefen i Universal, som har produsert den oscarnominerte filmen, mistenker at rivalene har vært ute og slengt med leppa, melder CNN. Konkurrerende studio benekter alt.

- Timinga må være kalkulert, sier talskvinne Stacey Snider til CNN.

- Jeg har hatt mange rare ideer i ulike perioder av livet. Det er egentlig underbevisstheten min som snakker, sier hovedpersonen selv. Og kona hans forsikrer oss om at Nash ikke er homofil.

Det påstås også at spin doctors står bak uroen rundt Russel Crowe i forrige måned. Crowe hadde en uoverenstemmelse med en britisk tv-sjef på Bafta-utdelingen i februar.

Newzealenderen var den gang ikke fornøyd med at BBC kuttet takketalen hans. Han klinte til tv-sjef Malcolm Gerrie med beskjed om at «Jeg skal sørge for at du aldri arbeider i Hollywood». Var opptrinnet regissert av Crowes fiender?

Dyrt er det i alle fall, kampanjemakeriet.

Millioner av kampanjekroner

- Vi må se nærmere på hvor mye penger vi egentlig bruker på disse kampanjene, sier Crowe til BBC. Han og flere med ham sier at litt av poenget med Oscar er borte. Det er for mye fokus på markedsføring, mener Crowe.

- Dette skal handle om gleden ved å lage film. Dette skal være en feiring av film.

Men:

- Det handler bare om å ha den beste strategien, sier skribent Stacey Kumagai.

Rasespørsmålet og røykkampanjer

Denzel Washington er Crowes store konkurrent om prisen for beste skuespiller. Han er nominert for innsatsen i «Training Day».

Hans støttespillere i media understreker at det er 38 år siden en svart mann, Sidney Poitier, vant prisen. Rase har blitt et hett tema i pressedekninga omkring Oscar i år.

Og som ikke det var nok. Anti-tobakksfolket har kommet på banen. Kampanjen Smoke Free Movies, en lobbygruppe mot tobakk, har kjøpt helsides annonser i New York Times. Det går ut over den nominerte filmen «I soverommet».

- Hvor mange folk behøvdes for å plassere Marlboro i «In the Bedrom»? står det i annonsene.

Kampanjen anklager filmen for å stå i ledtog med tobakksindustrien. Marisa Tomei og Sissy Spacek filmes nemlig mens de røyker.

Produsenten Miramax er redde for at dette kan forandre stemmegivninga. I fornærmede ordelag har påstandene om produktplassering blitt benekta.

Tarvelige, heslige og vemmelige

Miramax er samtidig det filmselskapet som har produsert flest Oscar-vinnende filmer de siste åra. Og det som er kjent for de mest hensynsløse kampanjene.

- Oscarkampanjene har helt klart blitt skitnere, mer aggresive og desperate. De er dyrere og metodene er mer sofistikerte nå, sier Emanuel Levy, filmkritiker og forfatter til Guardian.

Den hemmlige gammelmannsklubben

The Academy of Motion Picture Arts and Science. Oscar-akademiet kalles det. De deler ut Oscar for 74. gang i år. Her sitter 5739 medlemmer som i år skal velge ut hvilke filmer som skal nomineres til Oscar og etterpå motta Oscar.

Navnene på medlemmene er hemmelige, men filmstudioene har likevel en ganske god ide om hvem som sitter der.

For å bli medlem her må du få et tilbud fra en som allerede sitter i styret. Du må ha jobbet med film. Men det er ikke nok.

Du må helst ha mottatt en en Oscar selv, vært med på å lage film som «reflekterer de høye standarder i Akademiet» eller gjort et «enestående bidrag» til filmens verden. En kandidat til Akademi-medlemsskap må ha støtte av minst to fra sin bransje. En skuespiller som er aktuell må for eksempel støttes av to medlemmer i Akademiet fra skuespillerdelen. Flesteparten av de som sitter her er hverken unge eller hippe, selv om også alderssammensetninga er hemmelig.

To utdelinger forut for Oscarutdelinga har vist seg å være svært viktige for hvilke filmer som får gullmannen. Spesielt er det Screen Actors Guild Awards og Directors Guild Awards. Det er ingen hemmelighet at Akademiet lar seg påvirke av disse utdelingene.

Kampanje for Sissy

I forrige uke vant Halle Berry prisen for beste skuespiller i Screen Actors Guild Awards. Det har ført til nye utgifter.

Favoritten har lenge vært Sissy Spacek. Og nå kjøres derfor reklampekampanjer for henne i de store avisene i Los Angeles og New York. Det er her flesteparten av Akademi-medlemmene som skal stemme bor. Og forspranget må tas igjen. Berrys støttespillere snakker derimot om at det er 74 år siden en svart skuespillerinne vant Oscar.

Diffust regelverk

I regelboka for Oscar er de ikke så veldig strenge:

- Du kan oppleve det som påtrengende med all reklame, gaver, middagsinvitasjoner og andre lobby-taktikker som er et forsøk på å påvirke din stemmegivning. Vi ber hvert medlem om å være på vakt over upassende forsøk på å påvirke stemmegivninga.

Med flere regler finnes. Om vårt norske bidrag «Elling» får Oscar avgjør de 500 i organisasjonen som er stemmeberettighet. Under nominasjonsprosessen er det nok å ha sett 80 prosent av filmene for å avgi stemme. Nå når det er alvor må de dokumentere at de har sett alle de stemmer over.

Oscar-akademiet og konsulentfirmaet PriceWaterhouse Cooper gjennomfører den hemmelige stemmeinnsamlingen og opptellingen holdes skjult.

Lite sex og komedie

Tida viser at Akademiet har en tendens til å favorisere store episke produksjoner som tar for seg de brede menneskelige temaene.

De liker ikke komedier, voldelige filmer, animerte filmer eller filmer med for mye sex.

Blant skuespillerne er folk som Tom Hanks og Maryl Streep favoritttypene. I tillegg til skuespillere som spiller mennesker som står overfor psykiske eller fyiske utfordringer.

Akademi-medlemmene måtte avgi sin stemme før klokka fem i går ettermiddag. Snart stilner også kampanjene, som nå sammenlignes med kampen for politisk makt. I USA.

<B>RASENDE RUSSEL:</B> Russel Crowe foran filmplakaten til den multi-nominerte «Et vakkert sinn». Crowe mener «noen» har satt igang en bakvaskelses-kampanje mot filmen han spiller i. Og den kan gjøre det vanskelig for ham å vinne prisen som beste mannlige skuespiller. Crowe er nominert for tredje gang, og mottok en Oscar for «Gladiatoren».
<B>CROWE SOM NASH:</B> Livshistorien til mattegeniet John Nash har blitt til film. I «Et vakkert sinn» spiller Russel Crowe Nash, som nå får privatlivet sitt brettet ut i verdenspressen. Mediene fokuserer slett ikke på de positive i livet. Nash beskyldes for å være homofil, en dårlig far og anti-semitt. Sylvia Nasar, forfatteren av biografien «A Beautiful Mind» som filmen er bygget på, tar nå til motmæle. Hun anklager pressen, blant andre AP, for feilsitering.
<B>I «60 MINUTES»:</B> John Nash og kona Alicia intervjues av Mike Wallace. Nash er nå 73 år, og snakker for første gang åpent om sykdommen og livet sitt. En av påstandene han tilbakeviser er at han har vært utro mot kona. Nash fikk en sønn med en annen kvinne, men understreker at det var før han traff Alicia. I tillegg måtte de to forklare at de har vært både gift, skilt og gift igjen.
<B>TRAINING DAY:</B> Ethan Hawke (til høyre) er nominert i klassen beste birolle i «Training Day». Denzel Washington kjemper mot Russel Crowe, Sean Penn, Will Smith, Denzel Washington og Tom Wilkinson. Washington vært nominert til Oscar fire ganger før. Flere i media har påpekt at det jammen er på tide at en farget skuespiller stikker av med den gjeveste prisen. Og kampanjemakerne spiller på rasespørsmålet.
WHOOPI:</B> Skal være programleder for Oscarutdelinga som sendes 24. mars. I 1991 fikk hun en Oscar for birollen i «Ghost». Hun ble også nominert i klassen beste skuespiller for innsatsen i «Purpurfargen». Men noen pris ble det ikke. Det er ingen svart kvinnelig skuespiller som har tatt hjem den prisen på 74 år.
PÅ TIDE MED SVART OSCAR?</B> Halle Berry, Will Smith og Denzel Washington (til venstre) er alle nominert til Oscar. Statistikken viser at få fargede skuespillere har fått de gjeveste prisene. Men kanskje i år. Will Smith er nominert i klassen beste hovedrolle for «Ali». Halle Berry kjemper om den samme prisen i kvinneklassen for innsatsen i «Monster's Ball».
<B>BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE?</B> Nicole Kidman har kommet litt i bakleska for innsatsen som Satine i «Mouline Rouge». Filmen har allerede gått sin seiersgang over hele verden. En Oscar for Nicole vil dermed ikke ha så dramatisk betydning for filmens suksess. De nyere filmene kan tjene mye mer på en pris.
RØYK I SOVEROMMET:</B> Sissy Spacek og Marisa Tomei røyker i filmen sin. Det har fått anti-tobakksfolket til å ta affære. I New York Times har det blitt kjørt kampanjer mot den oscarnominerte filmen.