Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et skjebnemøte for Europa

Merkel og Hollande er nå i Moskva i et siste desperat forsøk på hindre en større krig i Europa.

KLAR: Tysklands forbundskansler Angela Merkel kom til Moskva i ettermiddag. Sammen med Frankrikes president Francois Hollande møter hun Vladimir Putin i kveld.  EPA/YURI KOCHETKOV Scanpix
KLAR: Tysklands forbundskansler Angela Merkel kom til Moskva i ettermiddag. Sammen med Frankrikes president Francois Hollande møter hun Vladimir Putin i kveld. EPA/YURI KOCHETKOV Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Bakgrunnen er dramatisk. De pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina har erobret nytt land etter at volden ble trappet opp midt i jaunar. I Washington tyder mye på at USA vil væpne Ukraina, slik at landet skal bli bedre i stand til å forsvare seg.

Det er noe Angela Merkel og Francois Hollande vil unngå, de frykter en opptrapping av konflikten mellom Den kalde krigens to atomvåpensupermakter.

I GÅR VAR Merkel og Hollande i Kiev og møtte den ukrainske presidenten Petro Porosjenko. De har satt inn et turbo-gir i sitt fredsdiplomati, som ble toppet med at de landet i Moskva litt før klokka 17, norsk tid, i ettermiddag. Putin har ifølge diplomatiske kilder kommet med det Merkel og Hollande oppfatter som interessante tanker de siste dagene.

Men forslagene fra Putin vil bli vanskelige for den ukrainske regjeringen å svelge.

DIPLOMATISKE kilder sier iføge The Guardian og andre kilder at Putin vil ha aksept for grensa der den går nå, det betyr at det opprørskontrollerte området blir 500 kvadratkilometer større enn det var da Minsk-avtalen om våpenhvile ble underskrevet i september i fjor.

Putin skal også insistere på at de opprørskontrollerte «autonome» områdene fortsatt skal finansieres fra Kiev. Det eneste Kiev kan få tilbake for dette er en stans i krigshandlingene. Den europeiske posisjonen synes å være at krigen må stanses for enhver pris. Så lenge den varer så er det Russland som tjener på det.

Putin har gjort det klart at han ikke vil tillate opprørerne å tape militært. Det viste han både i august i fjor, og i januar i år, etter at Porosjenko avviste et forslag fra Kreml.

MERKELS OG HOLLANDES frykt er at USA skal væpne Ukraina. Hvis vi får TV-bilder av amerikanske våpen som losses i Kiev vil Putin for mange få rett i sin påstand om at den ukrainske hæren er «NATOs fremmedlegion», slik han sa det for en uke siden.

Atomsupermakten USA vil på en aktiv måte være i krig med russiske interesser. At de begge slåss med stråmenn, Russland med sine pro-russiske opprørere, og USA via den ukrainske hæren, vil være veldig farlig. For hvordan og når stanser man en konflikt i gjensidig eskalering mellom to atomvåpensupermakter? Hvis noen trenger å oppdatere sin kunnskap, les om Cuba-krisen.

EN FASTFRYSING av grensene slik de er nå. Tilbaketrekking av tunge våpen på begge sider av fronten. Større uavhengighet for landet opprørerne har erobret, men fortsatt formelt som en del av Ukraina. Enighet om at FN og OSSE kontrollerer grensa mellom Ukraina og Russland.

Og Ukraina - i realiteten Europa - får ansvar for å betale pensjoner og offentlige lønninger, og dermed finansiere sin egen oppløsning.

DET ER DET BESTE Ukraina kan håpe på hvis landet vil ha fred, det ser ut til å være beskjeden fra Putin. Så gjenstår det å se hvorfor Merkel og Hollande reiste til Moskva i dag. For noe må de ha hatt i utsikt å få tilbake.

Men de tre har bare kvelden og natta for seg, skal vi tro Putins presidentadministrasjon. Ifølge Putins kontor skal den russiske presidenten til Sotsji i helga for å feire ettårsdagen for åpningen av OL i badebyen ved Svartehavet.